Ya, Anda Boleh Memotong Rambut Anda Sendiri-Cara Ini

Sama seperti membentuk alis anda, memotong rambut anda adalah tugas kecantikan yang paling baik untuk profesional, tetapi memandangkan gaya panas tol dan udara kering telah diambil pada helai anda, kami mendapat godaan yang ingin mencuba tangan anda di trim DIY -Kulah sebabnya kami bertanya Kenna, pengasas dan pemilik Studio Rambut Kennaland Brooklyn, untuk menggariskan secara tepat bagaimana tanpa mengabaikan lapisan tersebut sepenuhnya. Kami tidak bercakap tentang “trim” yang dimaksudkan untuk menghilangkan satu inci rambut anda yang akhirnya menghasilkan bob, tetapi sebaliknya sangat, sangat jumlah minima dari hujung anda. “Orang pergi ke pendandan rambut mereka dan meminta trim, hanya berakhir dengan dua sentimeter, tetapi itu bukan satu trim,” katanya kepada kami. “Potong adalah setengah inci, atau hanya satu sentimeter, dan saya tidak akan mengesyorkan melakukan lebih daripada itu jika anda memotong rambut anda sendiri.”

BERKAITAN: 12 Perkara yang Tahu Sebelum Mewarnai Rambut Sendiri

Pertama-tama, anda perlu mencari sepasang gunting yang betul untuk pekerjaan itu, kerana plastik yang anda pilih dari Ikea tidak akan menghasilkan hasil yang terbaik. Kenna mencadangkan menggunakan sepasang gunting keluli, yang lebih tepat, walaupun dapur atau gunting kain akan melakukan silap mata itu. “Saya sebenarnya menggunakan sepasang dapur gunting pada set yang banyak kali selepas saya hilang atau mendapat di lapangan terbang,” kata Kenna. “Selagi mereka tajam, mereka tidak mempunyai jurang pada akhir, dan bersudut dengan betul, anda boleh menggunakannya.”
Anda akan mahu memastikan rambut anda kering dengan perpisahan semula jadi anda di tempatnya, dan gunakan telinga anda sebagai panduan untuk menentukan dengan tepat bagaimana bahagian lapisan anda. “Semua rambut di hadapan telinga anda adalah bahagian depan rambut anda, dan apa-apa di belakang telinga anda adalah belakang rambut anda,” jelasnya. “Jangan sekali-kali memotong rambut anda sendiri kerana terdapat garis-garis dan sudut-sudut penata rambut anda yang ada di sana untuk memberikan struktur potong.” Sisi-sisi, sebaliknya, tidak mempunyai banyak sudut, dan selagi anda selesa dengan sepasang gunting, mereka harus lebih mudah bekerja dengan.

BERKAITAN: Cara Memotong Bangsa Anda Antara Pelantikan Salon

Pisahkan bahagian depan rambut anda, dan dengan mantra Drake-esque dalam fikiran, mulakan dari bawah dan jalankan cara anda menggunakan kaedah pemotongan titik. “Sudut akhir gunting anda selari dengan yang anda boleh dengan rambut anda, dan potong ke hujungnya. Ini cara pemotongan yang lebih pemalu,” kata Kenna. “Jangan pernah memotong pada sudut yang tumpul, kerana anda akan berakhir dengan garis-garis chunky.” Kerja perlahan-lahan mengikut seksyen sehingga anda sampai ke bahagian atas, dan menahan keinginan untuk mencuba kaedah pemangkasan ekor kuda DIY yang anda cari di Pinterest. Ini berpotensi untuk menghasilkan terlalu banyak sudut tidak sekata, dan kerana beberapa bidang rambut tidak akan mencapai hujung ekor kuda, anda pada dasarnya akan memotong lapisan yang lebih pendek. “Berhati-hati, potong sedikit perlahan-lahan di bahagian-bahagian, jangan memotong diri anda, dan ingatlah kekacauan itu,” Kenna menasihati. “Memotong rambut anda membuat keadaan huru-hara, jadi lakukan di atas sink anda atau di tempat yang anda boleh membersihkan dengan mudah, dan bukan di atas beg solek anda.”

Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

− 6 = 2

map