Sekarang Anda Tahu: Charles James Merancang Genius-dengan Ego untuk Padankan

Charles James Exhibit
Dengan ihwal Muzium Seni Metropolitan, Gambar oleh John Rawlings / Vogue / Cond Nast Archive

Eric Wilson

Mei 07, 2014 @ 12:30 malam

Selamat Datang ke Sekarang Anda Ketahui, lajur mingguan Eric Wilson yang akan membantu anda menjadi fesyen know-it-semua dalam satu bacaan cepat. Setiap hari Rabu, dia akan melihat pengaruh fesyen yang mengagumkan dan mengapa ia relevan sekarang. Kami bermula dengan sedikit pelajaran mengenai Charles James, pereka legenda yang dibintangi di Institut Kostum Muzium Metropolitan bermula pada 8 Mei.!

Dalam sejarah fesyen Amerika, terdapat beberapa pereka yang mengekalkan harga diri di dalam industri ini, namun yang jatuh ke dalam keadaan umum yang tidak jelas, seperti Charles James. Couturier yang terlampau hebat dan dahsyat, obsesi di kalangan kurator dan pengumpul selama beberapa dekad, adalah salah satu daripada tokoh yang lebih rumit dari reka bentuk pertengahan abad, yang dianggap sebagai jenius teknik pembuatan pakaian oleh Balenciaga dan Christian Dior. James adalah pereka yang didambakan kepada pelanggan seperti Babe Paley (gambar di atas) dan Millicent Rogers, walaupun keperibadiannya yang keramat sering membuatnya bertentangan dengan kejayaan kewangan dan menyumbang kepada reputasinya pada tahun-tahun kemudian, sehingga kematiannya pada tahun 1978.

Lit fesyen

@ericwilsonsays, #CharlesJames diiktiraf kerana jenius reka bentuknya, tetapi juga terkenal dengan kesulitan.

Tweet ini!

Tetapi yang merupakan Charles James, dan kenapa ciptaannya-kurang daripada seribu keping siap dalam kariernya selama 40 tahun, menurut Muzium Seni Metropolitan-masih merancangkan pereka dari John Galliano ke Zac Posen? Dia telah dijelaskan secara alternatif sebagai seorang perfeksionis dan seorang egotis. Gaun-gubahannya yang rumit sering kali bertahun-tahun menjadi sempurna, pembinaannya terhasil daripada perhitungan matematik kompleks yang banyak dan lapisan yang terinspirasi dan penempatan kain dan petticoats. Dior sendiri memetik karya James sebagai pendahulu kepada New Lookp-waistednya. Sebahagian daripada rayuan mereka yang kekal, kerana dua pameran fesyen yang akan datang yang dikemukakan kepada James mungkin akan mendedahkan, adalah bahawa reka bentuk James hanya kelihatan seperti hari ini kerana mereka akan mendapat popularitasnya pada tahun 1950-an. Walaupun James suka memikirkan reka bentuknya sebagai “tidak berkesudahan,” mereka pasti memanggil kepada era era yang sangat spesifik masyarakat seperti swan yang, seperti karyanya, semuanya telah dilupakan kepada generasi muda pereka.

“Saya tidak fikir kerja saya sudah ketinggalan zaman, kerana ia hanya di hadapan masa, oleh itu ia hanya menunggu sehingga menjadi New Look,” kata James dalam artikel 1972 dalam Temu bual.

James (gambar di atas), yang dilahirkan di England pada tahun 1906, memulakan kariernya sebagai penggilingan di Chicago, di mana ibunya berasal dari keluarga yang terkemuka di dunia, sebelum membuka satu siri perniagaan pembuatan pakaian di New York, London dan Paris, bermula pada tahun 1920-an. Dia mencipta rekaannya yang paling terkenal di New York dari tahun 1947 hingga 1955, untuk pelanggan termasuk Rogers, Dominique de Menil, Austine McDonnell Hearst dan Gypsy Rose Lee, sebahagian besarnya kemudiannya terkumpul dan disumbangkan ke Muzium Brooklyn sebagai dasar Charles James Collection.

Lit fesyen

“Saya tidak fikir kerja saya sudah ketinggalan zaman, kerana ia hanya menjelang masa,” #CharlesJames

Tweet ini!

Koleksi kostum Muzium Brooklyn dipindahkan ke Muzium Seni Metropolitan bermula pada tahun 2009, dan menjadi asas pameran Institut Met’s Met, “Charles James: Beyond Fashion.” Pameran yang berasingan, “A Thin Wall of Air: Charles James,” dibuka di The Menil Collection di Houston pada 31 Mei, yang menampilkan pakaian harian dan pakaian malam, serta perabot, semuanya direka oleh James untuk Dominique de Menil, pengumpul seni terkenal dan dermawan. (Pada tahun 1950, de Menils mengupah James untuk menghiasi pedalaman rumah mereka yang direka di Philip Johnson di River Oaks.) Semua kepentingan baru dalam pereka ini telah memberi inspirasi kepada Harvey Weinstein dan The Weinstein Company untuk mencapai kesepakatan dengan keluarga James lesen namanya untuk koleksi masa depan, dengan isteri Weinstein, Georgina Chapman dari Marchesa, sebagai perunding kreatif.

James, yang mempunyai minat dalam seni bina dan bersedia untuk dipakai, tetapi tidak banyak dalam perniagaan, dikenali kerana bekerja dengan kuat pada struktur reka bentuknya, yang kebanyakannya mempunyai nama seperti Swan, Butterfly atau Clover Leaf, yang disebut terakhir kerana bentuk quad yang besar dari roknya yang penuh. Ia kelihatan mudah, dengan siluetnya yang berbentuk rapi, tetapi mengambil kira-kira 30 kepingan corak untuk dibina. Kemuncak mutlak pameran Met adalah galeri 15 pakaian, masing-masing disertai dengan paparan video yang dikawal oleh robot yang berfungsi hampir sebagai sinar x setiap pakaian, yang menawarkan corak pola dan penerangan terperinci mengenai kandungan kain mereka. (Amaran: Video mengambil masa yang agak lama untuk dicerna, dan galeri disimpan sangat gelap untuk mengekalkan apa yang tersisa dari sutera halus, jadi bawakan cermin mata anda.) James juga telah dikreditkan, antara lain, dengan memperkenalkan versi awal jaket puffer dan, pada satu ketika, kerana telah membuat model zip yang bergaya.

Walaupun dia diiktiraf secara meluas untuk jenius reka bentuknya pada zamannya sendiri, cukup sering mengenai dirinya seperti itu, James juga amat sukar. Dia enggan berkhidmat kepada pelanggan berdasarkan penampilan mereka, dan dia jatuh dengan beberapa pengeluar pakaian dan pakaian kanak-kanak yang berpotensi menguntungkan, yang menyebabkan litigasi yang memudarinya. Dia terkenal kerana telah menghabiskan 14 tahun terakhir hidupnya dari sebuah studio di Chelsea Hotel, yang dihadiri oleh kawan-kawan yang masih sibuk dengan teman-teman yang setia, dan seekor burung beagle yang bernama Sputnik.

Lihat ciptaan cantik Charles James di galeri foto ini.

Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

− 1 = 2

map