Cara Beritahu Rakan Anda Mengenai Kehamilan yang Tidak Dirancang

DEAR DR. JENN,

Saya dan teman lelaki saya telah bercakap mengenai hakikat bahawa kita berdua mahukan anak-anak akhirnya, tetapi secara teoritis, suatu hari nanti. Jadi apabila ujian kehamilan di rumah saya muncul dua garisan merah jambu, saya hampir jatuh. Bagaimana saya memberitahu dia? -Baby Mama 

DEAR BABY MAMA,

Tidak ada cara yang betul atau salah untuk memberitahu pasangan mengenai kehamilan. (Nah, mungkin beberapa cara yang salah.) Tetapi memecahkan berita apabila kehamilan yang tidak dirancang boleh menjadi sangat menggalakkan. Memandangkan hampir separuh daripada semua kehamilan tidak dirancang, anda bukan wanita pertama yang bertanya soalan ini. Sama ada kita sudah melancarkan tongkat atau hanya mengesyaki sesuatu sudah berakhir kerana tempoh yang tidak dijawab, sebagai wanita, kita pada umumnya diberkati dan dikutuk untuk mempelajari berita sebelum rakan kongsi kita lakukan. Itu bermakna kita juga yang menentukan bagaimana untuk mengendalikan pendedahan.

Apabila dua orang secara aktif berusaha untuk hamil, yang mendedahkan boleh menjadi latihan dalam kreativiti. Internet penuh dengan cerita-cerita lucu: “T-shirt” Ibu Bapa Terbaik Dunia “, makan malam romantis yang berakhir dengan kek cawan pastel, anjing yang membawa nota, wanita menulis pada perut mereka yang tidak lama lagi akan bulat. Ramai orang menunggu sehingga selepas trimester pertama berakhir untuk memberitahu rakan dan kenalan tentang kehamilan kerana kadar keguguran turun, tetapi pasangan anda tidak berada pada senarai itu. Beritahu mereka dengan segera. Anda berada di sini bersama-sama.

RELATED: 3 Things No One Beritahu Anda Mengenai Mempunyai Seks Selepas Memberi Kelahiran

Ia dalam keadaan seperti anda-di mana ada dua orang tidak membuat komitmen seumur hidup antara satu sama lain atau belum memutuskan sama ada mereka mahu kanak-kanak bersama-sama-perkara menjadi lebih rumit. Anda mungkin tidak pasti bagaimana pasangan anda akan bertindak balas, dan ada peluang yang baik untuk anda berdua tentang apa yang anda inginkan sendiri. Anda tidak tahu bagaimana ini akan memberi kesan kepada hubungan dan masa depan anda bersama-sama. Tetapi anda tahu ia akan menjadi penukar permainan, tanpa mengira apa yang dikatakan pasangan anda dan sama ada anda memutuskan untuk menjadi seorang ibu.

Memandangkan anda mempunyai hubungan intim dan sihat dengan lelaki ini, saya katakan kepadanya segera. Ini bukanlah sesuatu yang perlu anda selesaikan sendiri. Selain itu, jika teman lelaki anda sama sekali persepsi, dia akan merasakan sesuatu sedang berlaku. Kejujuran dan kepercayaan merupakan landasan hubungan, jadi jika anda ingin tetap bersama, anda tidak boleh berbohong tentang apa yang ada dalam fikiran anda. Hadapi bersama-sama.

Oleh kerana anda prihatin tentang reaksi dan emosi anda, perbincangkan di rumah, di mana anda mempunyai privasi. Dan gunakan teknik sandwic, yang malangnya, ujian kehamilan anda tidak mempunyai penghormatan untuk berbuat ketika memecahkan berita kepada anda: Mulailah dengan membicarakan tentang kekuatan hubungan anda. Kemudian, beritahu dia bahawa anda mengandung. Sama ada anda telah membuat fikiran anda atau bersikap sama dan mempunyai kebimbangan, kongsi apa yang anda fikirkan. Jika kehamilan belum disahkan oleh doktor anda, katakan sama banyak, dan jemput dia untuk menyertai anda untuk temujanji. Akhirnya dengan menekankan bahawa anda berada bersama ini, anda menyukainya, dan anda menghargai sokongannya.

VIDEO: Kanye West Terganggu oleh Sambung 4 Semasa Anak Kelahiran Chicago

Dia akan mempunyai reaksi sendiri, terutama kerana dia tidak melihat ini datang. Sesetengah rakan akan bertindak balas dengan penuh semangat. Lain-lain senyap atau marah, yang biasanya merupakan penutup untuk ketakutan. Mereka takut tentang bagaimana ini akan mengubah hidup mereka, hubungan, kewangan mereka, semuanya. Dan kadang-kadang mereka marah pada diri sendiri atau pasangan mereka kerana tidak lebih bertanggungjawab terhadap kawalan kelahiran.

Walau apa pun, persiapkan diri untuk pasangan anda untuk mempunyai perasaan besar tentang perkembangan baru ini. Walaupun sukar, lakukan yang terbaik untuk tidak mengambil apa-apa yang dia katakan semasa perbincangan ini juga secara peribadi kerana tidak seperti anda, dia perlu melalui pengalaman panik ini di sana, di hadapan anda. Dia mungkin perlu melepaskan perasaan, ketakutan, kemarahan, kejutan, dan kebimbangan sebelum kedua-dua anda boleh mula merenungkan apa-apa keputusan bersama. Jika dia perlu pergi berjalan-jalan atau memandu, beri ruang untuk melakukannya mahu rakan anda untuk berfikir beberapa perkara sebelum anda mula membincangkan realiti baru anda. Dalam dunia yang ideal, anda akan sama-sama bertindak balas dengan berita, tetapi anda perlu bersedia untuk kemungkinan bahawa anda berdua mungkin menginginkan perkara yang berbeza.

BERKAITAN: Mindy Kaling pada Menangani “Malu Malu” sebagai Ibu Bapa Tunggal

Saya mempunyai beberapa pasangan dalam hubungan yang kukuh yang bergerak ke arah komitmen yang lebih mendalam mengatakan bahawa kehamilan adalah percikan api yang mengejutkan yang menyala api di bawah pantat mereka. Pasangan itu bekerja melalui ketakutan mereka dan, selalunya, berjalan di lorong dan dengan gembira membesarkan anak. Pasangan lain memutuskan untuk menamatkan kehamilan. Terlepas dari perasaan anda tentang pengguguran, ini adalah keputusan yang sangat menyakitkan yang membawa kesan-kesan emosional. Walaupun keputusan yang tepat untuk pasangan, ia masih menyakitkan. Apabila seseorang ingin menjaga bayi dan yang lain tidak, perkara menjadi lebih rumit. Akhirnya pasangan itu harus bercakap melalui keputusan bersama. Proses itu boleh menjadi sangat sukar dan dipanaskan, dan mempunyai terapi di dalam bilik dapat membantu.

Malah pasangan yang saling mencintai dan sangat komited kadang-kadang memilih untuk tidak menjaga kehamilan, yang boleh menyebabkan tol besar dalam hubungan. Dalam tahun-tahun berlatih terapi keluarga, saya telah mendapati bahawa pasangan suami isteri yang mempunyai aborsi adalah kumpulan rahsia. Saya telah melihat ramai dalam amalan saya selama ini dan biasanya mereka tidak membincangkannya dengan kawan-kawan kerana mereka takut dihakimi atau merasa bersalah besar. Saya pernah mempunyai pasangan suami isteri dengan dua orang anak yang datang untuk satu sesi untuk merenungkan apa yang perlu dilakukan mengenai kehamilan yang tidak dirancang. Mereka berasa seperti mereka tidak boleh bercakap sesiapa pasal itu. Jika mereka akhirnya memilih untuk mempunyai bayi itu, mereka tidak mahu ia kembali kepada dia atau dia suatu hari bahawa ketibaan mereka tidak begitu gembira; jika mereka memilih tidak, mereka tidak mahu menghadapi reaksi rakan mereka tentang pilihan mereka. Saya selalu tertanya-tanya apa yang mereka mahu lakukan pada akhirnya.

BERKAITAN: Apa Yang Anda Tidak Sekiranya Beritahu Rakan Anda Mengenai Kehidupan Seks Anda

Kini, anda berada dalam hubungan yang komited. Ini jelas bukanlah penetapan yang mana semua kehamilan kejutan berlaku. Jadi adakah ia OK? tidak untuk memberitahu bapa bahawa anda mengandung? Pada pendapat saya, tidak. Saya fikir ia adalah tanggungjawab moral kita untuk memberitahu orang yang kita telah membuat bayi berpotensi. Lagipun, itu separuh DNA mereka, dan jika anda mempunyai bayi, mereka mungkin akan berasa marah dan terluka oleh ketiadaan bapa mereka. Pengecualian adalah jika dia adalah seseorang yang menyalahgunakan dan pengetahuannya dapat menimbulkan bahaya, dan dalam hal ini berpaling dan tidak pernah melihat ke belakang. Saya telah mengenali beberapa wanita yang telah memilih untuk tidak memberitahu seorang lelaki kerana ia adalah pendirian satu malam dan mereka telah membuat keputusan untuk diri mereka sendiri bahawa mereka sama ada mahu melakukan pengguguran atau mereka ingin membesarkan bayi tanpa sebarang kewangan atau bantuan emosi dari lelaki yang mereka mengandung. Saya fikir, walaupun dalam kes itu, perbincangan sepatutnya. 

Akhirnya, berkongsi maklumat ini dengan teman lelaki anda dan bekerja melalui semua emosi, ketakutan, dan konflik bersama mungkin akan meningkatkan hubungan anda dengan kadar yang anda tidak merancang. Yang boleh mendarat anda beberapa tempat. Ini boleh bermakna akhir, atau ia boleh bermakna sesuatu yang tidak pernah anda bayangkan. Tetapi langkah pertama adalah berjalan melalui pintu bilik mandi dan menunjukkan kepadanya dua garis merah jambu.

Di Hari Hump, di mana psikoterapi pemenang anugerah dan tuan rumah TV Dr Jenn Mann menjawab soalan-soalan tersendiri anda-tidak ditakrifkan dan tidak diisi. Mempunyai kekecewaan? E-mel kami tanpa nama di [email protected].

Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

4 + 4 =

map