Sekiranya Anda Memisahkan Rang Undang-Undang pada Setiap Tarikh?

DEAR DR. JENN,

Pada tarikh pertama saya dengan teman lelaki saya, saya meminta sos tambahan pada salah satu hidangan saya. Ketika pelayan itu menjawab, “Itu akan menjadi dolar tambahan,” dia bertanya kepada saya apakah saya yakin jika saya menginginkannya. Saya tidak fikir banyak pada masa itu, tapi di sini kita, satu tahun ke dalam hubungan, dan kita berpecah rang undang-undang pada setiap malam tarikh, walaupun dia mendapat lebih banyak daripada saya. Dia benar-benar ketat dengan wangnya, dan walaupun terdapat beberapa positif untuk mempunyai rakan kongsi yang berjimat cermat, saya tidak dapat membantu tetapi merasakan negatifnya. Saya telah membiarkan bola salji kebencian saya, dan sekarang saya tidak tahu bagaimana untuk membincangkannya dengannya. Bantuan! – Masa depan Puan Cheapskate

MRS DEAR. CHEAPSKATE,

Pergaduhan wang adalah antara punca utama pemecahan. Pengajian menunjukkan bahawa pasangan yang berhujah tentang kewangan sekali seminggu lebih 30 peratus lebih cenderung untuk bercerai daripada mereka yang tidak bersetuju dengan topik itu beberapa kali sebulan. Mencari medium gembira apabila datang kepada gaya wang anda, atau datang dengan istilah-istilah falsafah wang satu sama lain, adalah penting dalam hubungan jangka panjang.

Pada hari ini dan umur, lelaki mendapat banyak mesej bercampur tentang wanita dan kesamarataan, jadi difahami bahawa ramai lelaki merasa keliru tentang cara mengendalikan kewangan dalam kencan. Tetapi setahun, anda bergerak melepasi fasa bulan madu hubungan ini, dan sudah tiba masanya anda membiarkan teman lelaki anda tahu bagaimana perasaan anda. Bagaimana dia boleh menggembirakan anda jika dia tidak tahu sesuatu yang penting untuk anda??

VIDEO: The Sexy InStyle Lif Parti Globes

BERKAITAN: Cara Meminta Apa yang Anda Ingin di Tempat Tidur

Perkara pertama yang pertama: Periksa apa yang dia bayar untuk makan bermakna kepada kamu. Adakah ia membuatkan anda berasa sayang? Diambil perhatian? Dihargai? Adakah anda marah kerana dia memilih restoran mahal yang anda tidak mempunyai wang? Dia mungkin mengandaikan bahawa anda mahukan ekuiti apabila membayar untuk makan. Atau semata-mata ia bukan masalah besar kepada anda. Sebaik sahaja anda memahami aspek tingkah lakunya menggosok anda dengan cara yang salah, anda akan dapat memahaminya juga. Hakikat bahawa anda sangat bimbang tentang mempunyai perbualan mengatakan banyak tentang perasaan anda mengenai wang dan hubungan juga. Ramai wanita yang bangga memanggil diri mereka feminis berasa berselisihan tentang mahu lelaki membayar untuk tarikh. Adakah ini sesuatu yang anda sedang berjuang? Atau adakah wang itu begitu taboo untuk dibicarakan bahawa ia membuat anda tidak selesa?

Apa yang dikatakan itu, sepertinya teman lelaki anda mungkin sedang bergelut dengan kewangan, tidak mengendahkan wang, atau hanya murah. Ia boleh menjadi gabungan beberapa perkara di atas. Untuk mendapatkan bahagian bawah ini, anda perlu mempunyai perbualan.

Apabila anda berbuat demikian, gunakan apa yang saya sebut “teknik sandwic” dalam buku saya Perbaiki Hubungan: Panduan 6 Langkah Dr. Jenn untuk Meningkatkan Komunikasi, Sambungan, dan Keintiman. Mulailah dengan positif, kemudian bergerak ke “daging” perbualan, dan tamat dengan yang positif lagi. Biarkan dia tahu tentang beberapa perkara yang dia lakukan dengan baik yang membuat anda berasa disayangi dan dijaga. Kemudian, bagikan bagaimana perasaan anda apabila dia memisahkan tab, pastikan anda memiliki apa-apa isu anda sendiri yang mungkin memberi kesan kepada perasaan anda tentang perkara ini (sebagai contoh, “Apabila ayah saya meninggalkan ibu saya, dia tidak pernah membayar sokongan anak yang dibuat saya berasa benar-benar tidak tahu, jadi saya tahu lelaki yang membayar saya adalah isu sensitif untuk saya “). Balikan dengan memberitahunya betapa anda menghargai dia mempunyai perbualan ini dan berapa banyak anda mengasihinya.

BERKAITAN: Hilaria Baldwin pada Rutin De-Stressing Her Adorable dengan Alec

Jangan lupa untuk menggunakan perbincangan ini sebagai peluang untuk mengetahui apa yang bermakna untuk membayar tarikh dia. Adakah ia membuatnya cemas tentang wang? Apakah isu-isu yang timbul untuknya? Dalam amalan peribadi saya, saya pernah mempunyai pesakit lelaki yang merasakan bahawa seorang teman wanita yang menggunakannya untuk wangnya. Dia sangat prihatin dengan tidak membiarkan perkara itu berlaku lagi bahawa dia enggan membayar apa-apa pada tarikh dengan wanita lain dia pergi ke tarikh. Dia terpaksa melakukan beberapa kerja dalam terapi untuk melewati kesakitannya dan lebih memahami tanda-tanda amaran yang dia terlepas dengan teman wanitanya gula gula, tetapi akhirnya dia mengembangkan perspektif kewangan yang lebih seimbang di sekeliling dating.

Bercakap tentang masalah dengan teman lelaki anda membuka pintu untuknya untuk memahami apa yang penting kepada anda, untuk anda memahami di mana dia datang, dan bagi anda berdua untuk membuat rencana yang berfungsi untuk anda sebagai pasangan, meminimumkan kebencian.

Hasil terbaik dari perbualan ini ialah teman lelaki anda berkata, “Terima kasih banyak untuk membuka diri saya-saya suka memperlakukan anda untuk lebih banyak tarikh, tetapi saya risau bahawa ____.” Secara realistik, bagaimanapun, itu bukan keputusan yang dijamin. Kemungkinan besar, dia mungkin menyatakan sedikit ketidakselesaan dengan idea yang diharapkan dapat menanggung lebih banyak tanggungjawab kewangan. Cuba memahami perspektifnya dan bukannya mengambilnya secara peribadi kerana terdapat banyak cara untuk mendapatkan resolusi-anda hanya perlu mencari yang berfungsi untuk anda berdua.

BERKAITAN: Persetujuan Seksual: Bagaimana Akhirnya Dapatkan Perbualan Yang Benar

Satu pilihan adalah untuk mengambil giliran membayar dan merancang tarikh. Ini berfungsi dengan baik sekiranya kebencian anda kurang mengenai kos kewangan tarikh dan lebih banyak mengenai nilai yang ditunjukkannya untuk menunjukkan kepada anda bahawa dia menghargai anda. Pilih aktiviti tarikh yang anda rasa selesa mengatur dan membayar atas ke bawah, sama ada makan malam restoran yang mahal atau kenaikan hari dengan makan tengahari yang dibungkus; tarikh seterusnya adalah gilirannya. Atau mencadangkan bahawa kerana dia mendapat lebih daripada yang anda lakukan, anda harus menyumbang satu peratusan gaji anda ke arah “dana tarikh”, yang boleh ditarik dari semasa dia membayar cek.

Semua orang suka ditunjukkan kasih sayang dengan cara yang berbeza, dan inilah titik yang perlu anda jelaskan untuknya-ini adalah cara penting untuk berkomunikasi dengan kasih sayang anda, walaupun ia bukan cara lalainya untuk menunjukkannya. Dengan tanda yang sama, dia mungkin tidak peduli sama ada anda membelanjakan wang kepadanya tetapi mungkin ingin melihat lebih banyak cinta daripada anda dengan cara lain. Tanya dia bagaimana, dan anda mungkin mendapati bahawa anda berdua mempunyai peluang untuk merangka percintaan dengan beberapa penyesuaian ringkas.

Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

63 + = 70

map