Temui Lima Wanita ACLU Bekerja untuk Mempertahankan Hak Anda

Anda boleh memanggil mereka wira-wira bersembunyi di penglihatan biasa. Mereka diperlukan di mana keadilan tidak dilayan, sama ada untuk mempertahankan hak-hak pembiakan wanita atau menghalangnya di lapangan terbang untuk membantu pemegang kad hijau cuba membuatnya pulang. Iklim politik semasa telah menarik lebih perhatian kepada kumpulan advokasi undang-undang-ACLU telah menerima kira-kira $ 80 juta dalam sumbangan dalam talian sejak pilihan raya-tetapi misinya telah sama sejak penubuhannya pada tahun 1920: untuk memastikan Perlembagaan AS ditegakkan semua orang.

Kami bercakap dengan lima pemukul berat ACLU mengenai percubaan mereka, kejayaan mereka, dan bagaimana untuk bangkit di atas bunyi.

BERKAITAN: Marley Dias adalah Feminis 12 Tahun yang Harus Anda Ketahui

Ria Tabacco Mar, Pegawai Kakitangan dengan Projek LGBT dan HIV Kebangsaan

Peranan: Saya mewakili orang LGBT dalam kes-kes yang melibatkan diskriminasi.
Cabaran terbesar: Menjadi sebahagian daripada organisasi kebangsaan yang berpusat di New York. Saya mempunyai kes di Kentucky, Colorado, West Virginia, Nevada, Arkansas. Nasib baik, kami mempunyai kakitangan sekutu di semua 50 negeri. 

BrigItte Amiri, Pegawai Kanan Kanan untuk Projek Kebebasan Reproduktif

Peranan: Saya membawa cabaran mahkamah kepada undang-undang yang menyekat akses kepada pengguguran dan kontrasepsi.
Cabaran terbesar: Menonton para ahli politik meluluskan undang-undang selepas undang-undang menafikan penjagaan kesihatan kritikal kepada wanita. Undang-undang ini tidak mempunyai justifikasi perubatan dan direka untuk menjadikannya lebih sukar, jika tidak mustahil, untuk wanita mendapat perhatian. 

Jaweer Brown, Pengurus Komunikasi untuk Hak Reproduktif

Peranan: Saya bekerjasama dengan media untuk memaklumkan orang ramai mengenai hak-hak pembiakan, kesihatan, dan keadilan.
Kenapa saya suka kerja saya: Saya bekerja dengan orang-orang yang cemerlang dan memberi inspirasi mengenai isu-isu yang sangat penting kepada saya. Sebagai wanita yang aneh, warna biracial, saya mempunyai kerja ACLU yang ditenun ke dalam DNA saya.

VIDEO: Lihat Bagaimana Bintang Kegemaran Anda Merayakan Hari Wanita Antarabangsa

 

BERKAITAN: Laverne Cox pada Serangan Terhadap Trans-Hak 

Eunice Rho, Advokacy and Policy Counsel

Peranan: Saya memberi nasihat undang-undang dan strategik kepada pelobi berasaskan negeri mengenai LGBT dan isu-isu kebebasan beragama.
Bagaimana untuk terlibat: Mengambil bahagian dalam proses demokrasi adalah kritikal. Ketahui siapa yang mewakili anda di Kongres, badan perundangan negeri anda, majlis bandar, dan lembaga sekolah. Jika mereka mempromosikan atau menyokong dasar yang anda bersetuju atau tidak bersetuju, hubungi atau lawati mereka untuk memberitahu mereka.

Neema Singh Guliani, Peguam Perundangan

Peranan: Saya bekerja dengan undang-undang untuk membuat draf dan membuat perubahan kepada undang-undang. Cabaran terbesar: Membina konsensus. Tidak seperti kes-kes mahkamah, dalam dasar anda tidak perlu meyakinkan seorang hakim bahawa penyelesaian anda adalah yang betul. Anda perlu meyakinkan ratusan penggubal undang-undang, kumpulan minat, dan akhirnya orang ramai.
Pencapaian paling hebat: Mengetahui saya telah menyumbang kepada perubahan yang membolehkan orang hidup lebih bahagia dan lebih bebas.

Untuk lebih banyak cerita seperti ini, ambil InStyleIsu April, di gerai surat khabar dan tersedia untuk turun digital pada 17 Mac.

Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

23 − = 22

map