8 Tanda-tanda Anda Boleh Memiliki Gangguan Berkesan Musim Bermusim

Kami menyalahkan musim sejuk untuk tompok-tompok kulit yang kering dan licin di wajah kami dan beratus-ratus penerbangan yang dibatalkan, tetapi musim sejuk juga boleh menjadi sumber awan yang umumnya suram yang telah tergantung di atas kepalamu sejak pertengahan November.

“Blues musim sejuk,” atau frasa ibu anda yang digunakan untuk menggambarkan mood buruk anda, sebenarnya adalah perkara yang sebenar. Singkatan yang disingkat SAD, Gangguan Berkesan Musim Musim Panas adalah keadaan psikologi yang cenderung berlaku pada bulan-bulan musim sejuk dan berteori untuk dikaitkan dengan pendedahan menurun kepada cahaya semasa musim sejuk, menurut Dr. Marc J. Romano, PsyD, Pengarah Perkhidmatan Perubatan di Delphi Behavioral Health.

BERKAITAN: Tanda-tanda Anda Mungkin Mempunyai Gangguan Kecemasan

Walaupun ia sering didiagnosis sebagai Gangguan Kemurungan Utama, SAD mempunyai corak yang sedikit berbeza. “Individu dengan SAD cenderung mengalami peningkatan dalam gejala kemurungan pada awal musim gugur atau musim sejuk, dan gejala-gejala ini mula mereda pada musim bunga awal atau awal musim panas dengan pengampunan penuh,” kata Dr. Romano.

Pendek kata, anda mungkin akan mula merasakan di tempat pembuangan semasa bulan-bulan sejuk, tetapi mood anda juga mungkin cenderung mengangkat kembali, katakan, lewat Mac atau awal April. “Sebaliknya, mereka yang mengalami Gangguan Kemurungan Utama mungkin mengalami gejala kemurungan pada bila-bila masa sepanjang tahun,” katanya.

Menurut Dr. Romano, lapan gejala umum termasuk rasa sedih, aktiviti menurun, tidur yang meningkat, kenaikan berat badan, kerengsaan, kehilangan minat dalam aktiviti yang pernah dinikmati, peningkatan kecemasan, dan penarikan diri dari keluarga dan rakan-rakan.

Jika lebih banyak kawan wanita anda mendakwa mengalami SAD daripada mana-mana lelaki dalam hidup anda, itu tidak semestinya suatu kebetulan. Dr. Romano mengatakan bahawa wanita adalah empat kali lebih mungkin untuk menangani gangguan itu. Ia juga lebih biasa di kalangan mereka yang mempunyai saudara dekat dengan penyakit mental, gangguan kemurungan, atau gangguan penggunaan alkohol. Secara wilayah, ia lebih biasa di kawasan utara AS berbanding negeri-negeri selatan. Dan sementara tidak ada jangkamasa umur, dia berkata ia biasanya muncul di antara umur 18 dan tiga puluh.

VIDEO: 5 Cara Sehingga Menikmati Yang Terbaik Anda

Tetapi ada cara untuk meredakan kesedihan. “Salah satu pendekatan yang paling biasa untuk merawat SAD ialah Terapi Cahaya,” kata Dr Romano. “Terapi cahaya, juga dikenali sebagai phototherapy, melibatkan pendedahan kepada cahaya pertama yang terang pada waktu pagi yang memicu perubahan dalam otak yang mempengaruhi mood.”

Ini menjelaskan lonjakan jam penggera terapi cahaya atau lampu yang telah melanda pasaran sejak beberapa tahun kebelakangan ini.

“Ubat adalah pilihan rawatan lain untuk individu yang menderita SAD,” kata Dr Romano. “Adalah disyorkan bahawa individu mula mengambil ubat sebelum awal musim gugur untuk memastikan ubat itu berada dalam sistem seseorang sebelum gejala SAD muncul.” Akhir sekali, psikoterapi juga digunakan untuk mengajar individu untuk mengatasi masalah itu.

Seperti mana-mana gangguan, jika tidak dirawat dengan betul, ia berpotensi menyebabkan masalah kesihatan seperti sakit badan, masalah gastrointestinal, dan tekanan darah tinggi, jadi jika anda berfikir anda mungkin mengalami SAD, penting untuk bercakap dengan ahli psikologi berlesen atau profesional perubatan.

Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

+ 21 = 26

map