Ada Mungkin Trik untuk Membalikkan Kesan Gula Merah

Saya mempunyai gigi manis yang tidak puas. Walaupun mengetahui semua kesan-kesan berbahaya yang terdapat di dalam badan, saya tidak boleh memecah cintaku semua perkara dalam kategori kue, kek, dan gula-gula. Ia masuk akal kerana gula adalah benar-benar frickin ‘ketagihan. Tetapi kajian baru dari laporan UCLA bahawa asid lemak omega-3 mungkin menjadi tiket untuk memerangi sifat negatif bahan manis.

[BACA: Chef Peribadi Gisele Bundchen Membuka Up Mengenai Diet Ketatnya]

Beratus-ratus gen yang telah ditemui di dalam otak yang telah rosak oleh pengambilan gula boleh mengakibatkan masalah kesihatan seperti penyakit kardiovaskular, diabetes, dan juga Alzheimer. Tetapi saintis telah menemui penemuan yang menarik: Diet yang kaya dengan DHA (omega-3 yang terdapat dalam makanan seperti salmon, biji chia, walnut dan flaxseeds) boleh membantu membalikkan kelakuan buruk gula.

“Perubahan DHA bukan hanya satu atau dua gen, ia seolah-olah menolak corak keseluruhan gen kembali normal, yang luar biasa,” kata Xia Yang, seorang penuntut kanan kajian dan penolong profesor UCLA biologi dan fisiologi integratif laporkan mengenai penemuan.

[BACA: 4 Trik Mudah Memotong Gula Dari Diet Anda]

Untuk sampai ke kesimpulan ini para saintis melatih sekelompok tikus untuk melarikan diri dari labirin, kemudian membahagikannya kepada tiga kumpulan. Satu kumpulan diberikan air dengan fruktosa yang mencukupi untuk mewakili seseorang yang minum satu liter soda setiap hari, satu lagi diberi air kosong, dan yang ketiga menumpahkan air manis tetapi juga diberi makanan kaya DHA. Tikus-tikus dalam kumpulan yang minum air fruktosa dan makan makanan DHA-berat berlari labirin secepat mereka yang minum air kosong. Kumpulan yang hanya disediakan air fruktosa mempunyai masalah dengan memori maze mereka dan mempunyai tahap insulin yang lebih tinggi dan glukosa darah.

Perkara yang menarik. Tidak ada perkataan tertentu tentang berapa banyak makanan yang kaya DHA yang perlu dimakan untuk mengatasi pengambilan gula atau sama ada suplemen DHA cukup memadai tetapi pastinya sesuatu yang perlu dipertimbangkan pada masa depan gigi manis anda meretas kepala jeleknya.

Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

44 − 41 =

map