Adakah Anda Really Release Racun Apabila Anda Berpeluh?

Mungkin anda lapar dan anda yakin bahawa jangka 45 minit di atas treadmill akan membantu anda mengeringkan semua toksin dari penipuan malam tadi, atau mungkin anda tidak mengusap pada deoderant di gym kerana anda mahu badan anda mendapat menyingkirkan bahan yang tidak diingini melalui peluh. Merendam tee semasa berputar mestilah baik untuk sesuatu, betul?

Sama ada cara, anda mungkin sudah biasa dengan sepatutnya idea bahawa berpeluh bukan hanya satu bentuk penyejukan badan anda, tetapi sesuatu yang membantu menyahtoksik tubuh. Tetapi adakah itu benar? Adakah kembung, sama ada anda memakai deodoran atau tidak, menendang toksin ke arah bawah?

Menurut Dr. Joshua Zeichner, pakar dermatologi dan Pengarah Penyelidikan Kosmetik & Klinikal di Dermatologi di Hospital Gunung Sinai, terdapat organ-organ superstar lain dalam badan yang bertanggungjawab untuk tugas itu. 

“Satu-satunya organ penyahtoksik yang benar di dalam badan kita adalah buah pinggang dan buah pinggang kita,” jelasnya ketika ditanya sama ada berpeluh adalah sejenis kelegaan toksin. “Benar bahawa kotoran, minyak, dan zarahan dari pencemaran yang mungkin berkumpul di sekitar peluh kelenjar dan boleh dikeluarkan dari semasa anda berpeluh. Bagaimanapun mereka tidak benar-benar menyahtoksik badan, “katanya.

Oleh itu memakai antiperspirant adalah tepat cuba untuk menghalang anda daripada berpeluh. Kata kunci: cuba. “Antiperspirant bekerja dengan membentuk palam di dalam kelenjar peluh anda, menghalang peluh dari mencapai permukaan,” jelas Dr Zeichner. “Sebab kita berpeluh adalah badan perlu mengawal suhu terasnya. Apabila peluh menyejat dari permukaan kulit, ia membantu membuatkan kita sejuk. Melanjutkan memakai antiperspirants di bawah lengan boleh berpecah sebahagiannya dalam peluh di kawasan tersebut, bagaimanapun, badan anda akan mengimbangi dengan berpeluh di kawasan lain seperti muka, dada, dan belakang. “

BERKAITAN: Tidak ada keperluan untuk mengeluarkan rambut kelabu anda selepas semua

Dan Dr. Zeichner seterusnya menerangkan bahawa bergantung kepada intensiti aktiviti anda, anda mungkin masih berpeluh di bawah tangan anda kerana tindakan itu dapat mengatasi formula produk. Dan jika anda bimbang tentang keselamatan aluminium yang menghalang peluh anda, Dr Zeichner juga mengatakan tidak ada data yang menunjukkan bahawa ia berbahaya.

Satu perkara yang perlu anda berhati-hati selepas sesuh peluh yang baik? Mengambil mandi tidak lama lagi-selepas itu. “Ia penting untuk mandi selepas gym untuk membantu menghilangkan kotoran kering dan minyak yang terkumpul di permukaan kulit supaya mereka tidak menyebabkan kerengsaan kulit, keradangan atau jerawat,” kata pro kami. “Ada data yang menunjukkan bahawa pencemaran itu terkumpul pada kulit boleh mengakibatkan keradangan dan kerosakan radikal bebas yang menyebabkan penuaan pramatang, sehingga pencucian yang sesuai adalah penting. “

RELATED: Bolehkah Deodoran Anda Sentiasa Berhenti Bekerja?

Kami mencintai Dove’s Moisturizing Body Wash ($ 6; target.com) selepas bersenam kerana tidak melepaskan kulit anda, tetapi jika anda perlu mengeluarkan minyak dari kulit anda, Dr. Zeichner mencadangkan sesuatu dengan asid salisilat.

Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

83 − = 79

map