Inilah Apa Yang Boleh Anda Lakukan untuk Menghentikan Jeda Masa

Seolah-olah berjalan bimbang tentang tampon yang tidak berfungsi dan kesakitan yang melumpuhkan kekejangan tidak cukup menyeronokkan untuk berurusan semasa tempoh anda, 5-7 hari ini setiap bulan juga boleh membawa satu tanaman baru zits. Bercakap tentang pelawat yang tidak diingini.

Jerawat hormon mungkin telah menyebabkan banyak pengaduan antara anda dan rakan anda, dan kebanyakannya mengecewakan kerana ia disebabkan oleh perubahan dalam badan anda-tidak anda lupa untuk melepaskan asas anda.

“Secara ringkasnya, ini berlaku kerana penurunan estrogen yang bermula sekitar ovulasi dan menurun sebelum hakikatnya,” kata ahli dermatologi Dr. Estee Williams. “Apabila tahap estrogen menurun, keseimbangan normal antara estrogen dan testosteron (pro-jerawat) dibuang off; dalam menjadi kurang estrogenik, kita secara lalai lebih androgenik (testosteron) dan rawan jerawat. “

Pada dasarnya, keseimbangan estrogen dan testosteron mungkin bertanggungjawab terhadap jerawat di dagu anda. Dr. Williams mengatakan bahawa pada hari ketiga tempoh anda, paras estrogen anda mula meningkat semula dan kesan pro-jerawat testosteron akhirnya seimbang lagi.

BERKAITAN: Topeng Australia Memiliki Internet Freaking Out

Tetapi kulit anda tidak sepenuhnya pada belas kasihan tempoh anda. Terdapat beberapa perkara yang boleh anda lakukan untuk mencegah atau membantu menyembuhkan jerawat hormon. Penyelesaian pencegahan yang paling jelas, pakar kami berkata, akan terus mengambil kontraseptif oral atau menggunakan sesuatu seperti NuvaRing. 

BERKAITAN: Liner Cecair Baru MAC Akan Menyelesaikan Semua Masalah Mata Kucing Anda

“Ini membincangkan masalah yang mendasari turun naik hormon di terasnya dengan mengekalkan paras hormon stabil sepanjang bulan,” kata Dr Williams. 

Walau bagaimanapun, hanya sesetengah OCP sebenarnya membantu jerawat dan ini tidak semestinya sesuai untuk semua orang, jadi itu keputusan yang paling dibincangkan antara anda dan doktor anda.

Selain pil kawalan kelahiran, anda boleh mendapatkan proaktif dalam mencegah zits dengan menukar diet anda dan mengelakkan makanan yang meningkatkan pengeluaran minyak. “Sebagai contoh, saya menasihatkan pesakit saya untuk meminimumkan karbohidrat halus dan makanan bergula yang diproses 1-2 minggu sebelum kitaran haid,” kata Dr. Melissa Kanchanapoomi Levin, ahli dermatologi dan pengajar klinik NYC di Mount Sinai Icahn School of Medicine. 

Kerana makanan ini tinggi gula, ia menyebabkan lonjakan dalam tahap insulin dan kemudian dapat meningkatkan pengeluaran sebum dan menyumbat liang-liang anda, dia menerangkan. 

Satu lagi cara untuk mencegah jerawat hormon adalah terlalu komited untuk mengikuti regimen penjagaan kulit yang sihat sepanjang bulan dan tidak hanya tempat merawat, nota Dr. Williams. Beberapa pendekatan pro-aktifnya terhadap jerawat termasuk kulit kimia atau rawatan ringan denyutan nadi. Tetapi anda tidak perlu pergi membeli pelbagai produk baru. Dia mengatakan bahawa jerawat hormon sering dirawat dengan ubat-ubatan topikal dan oral yang sama yang digunakan untuk jerawat keradangan biasa. Ini termasuk perkara-perkara seperti benzoyl peroksida topikal, asid alpha-hydroxy, adapalene, tretinoin, dan kadang-kadang antibiotik.

VIDEO: Kami Mencuba Ia: Perm Permen moden

Walau bagaimanapun, kadang-kadang ubat berasaskan hormon, seperti pil kawalan kelahiran atau spironolactone, diperlukan.

Dr. Levin bersetuju dengan melekat pada rutin penjagaan kulit yang ketat, mencadangkan perlindungan matahari setiap hari dan menggunakan produk retinoid topikal yang membersihkan jerawat dan mencegah jerawat pada masa depan dengan meningkatkan perolehan sel dan mengurangkan liang-liang yang tersumbat seperti Differin Gel ($ 13; target.com).

Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

24 + = 33

map