Inilah Apa yang Terjadi pada Kulit Anda Apabila Anda OD pada Pengelupasan

Saya tidak pernah menganggap diri saya mempunyai kulit sensitif. Sebenarnya, saya selalu merasa seperti itu pada dasarnya perisai perisai, yang agak sesuai untuk editor kecantikan dengan konsisten menggunakan muka dan badannya sebagai guinea pig untuk produk dan losyen dan ramuan dan rawatan pelik. Tiada reaksi ganjil, tiada masalah. 

Tetapi pada suatu hari, seolah-olah tiba-tiba, kulit saya mula mengagumkan. Kemerahan, menyengat, terbakar, kemaluan. Pori-pori saya kelihatan lebih besar? Pelembap yang saya sayangi pada masa lalu kita membuat wajah saya berasa seperti ia terbakar, dan apa-apa dengan wangian adalah BIG no-no. 

Saya dengan serta-merta melepaskan rutin saya kerana jika saya tidak, saya akan berjalan sepanjang hari, setiap hari kelihatan seperti saya baru sahaja selesai berjalan sejauh 10 batu. Saya mempunyai kecurigaan saya, dan selepas berbual dengan seorang tukang muka, itu adalah kesimpulannya bahawa kulit yang baru sensitif ini dilakukan oleh saya sendiri melalui penyingkiran. 

RELATED: Serum Anti-Penuaan Terbaik

“Kerja saya terdiri daripada membaca kulit dan menganalisis kebimbangan yang berbeza yang ditunjukkan di permukaan,” kata facialist Ildi Pekar ketika saya bertanya tentang kulit saya. “Semasa saya sedang membaca kulit anda, saya menunjukkan tanda-tanda bahawa anda telah mengatasi masalah ini. Kesan-kesan sampingan / gejala-gejala itu adalah kepekaan kulit, kemerahan, kegelapan, dan kerengsaan.” 

Jadi, bagaimanakah pengalihan terlalu banyak berlaku? Menurut Dr. Melanie Palm, ahli dermatologi yang diperakui oleh papan, pakar bedah kosmetik, dan Pengarah Perubatan Art of Skin MD, ia boleh disebabkan oleh beberapa situasi yang berbeza, termasuk penggunaan alat pembersihan tangan yang agresif mengeluarkan dengan bahan dalam produk, atau menggunakan exfoliant topikal dengan zarah fizikal (iaitu scrub).

“Sesetengah topeng pengelupasan yang paling kerap digunakan menggunakan partikel atau manik untuk membersihkan kulit,” kata Dr. Palm. “Walaupun pada kulit berminyak atau gabungan ini mungkin OK, pada jenis kulit rosacea yang rawan atau sensitif ini mungkin buruk. Manik-manik fizikal dari masa ke masa sebenarnya boleh menyebabkan pembuluh darah pecah baru dalam jenis kulit rosacea, dan partikel ini terlalu keras pada halus kawasan kulit atau jenis kulit sensitif. “

Dan terlalu liberal dengan pad kulit anda tidak baik, sama seperti ahli dermatologi Dr. Marina I. Peredo mengatakan ini juga boleh berlaku selepas bersentuhan dengan kepekatan tinggi exfoliants kimia. 

Kesan yang lebih ringan atau sederhana boleh menyebabkan kemerahan atau kemerahan, kekeringan atau tekstur kulit yang kasar (yang saya hadapi), tetapi Dr. Palm mengatakan dalam kes yang paling teruk, orang boleh mengalami ruam, scabbing, pendarahan, gatal-gatal, menyengat , dan mungkin parut dan hiperpigmentasi. 

BERKAITAN: Pengilat Kuku Ini Akan Membuat Mani Anda (dan Masa Depan) Cerah!

Menetapkan persamaan ini agak mudah diurus. Mula-mula, anda akan mahu melepaskan penyental dan beralih ke produk topikal yang mudah, pelembap, dan anti-radang. Dr. Palm mencadangkan krim hidrokortison 1% atau produk dengan oatmeal koloid untuk menenangkan. Dia juga mengatakan bahawa anda boleh menggunakan teh hijau atau minyak pokok teh untuk tempat kerengsaan.

Anda mungkin mempunyai beberapa penyelamat kulit di dalam senjata anda. Dr. Peredo berkata anda boleh menggunakan Aquaphor yang baik ($ 5; target.com) untuk beberapa malam berturut-turut dan kemudian memohon Tonik Penghidrikan Percuma Hazel Alcohol Free Enhanced Dickinson ($ 6; walmart.com) di AM untuk menghidrat kulit anda. 

Bagi pembersih, keluarkan produk anti-penuaan atau jerawat untuk seketika, dan ambil sesuatu dengan asid hyaluronik atau ceramida sebagai bahan pemanggil. 

Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

− 3 = 3

map