Lidah anda cuba bercakap dengan anda mengenai kesihatan anda

Menyikat dan flossing dan gargling boleh kelihatan seperti kerja seperti itu, tetapi kita semua tahu betapa pentingnya semua perkara di atas adalah untuk kesihatan mulut anda. Walau bagaimanapun, adakah anda tahu bahawa lidah anda boleh memberitahu anda mengenai kesihatan umum anda? Benar! Kami bercakap dengan beberapa doktor gigi untuk mendapatkan 4-1-1 tentang apa status lidah semasa anda mungkin mengatakan tentang seluruh tubuh anda.

Patch Putih

Terdapat dua jenis patch putih yang boleh muncul di lidah anda: yang menggosok dan yang tidak menggosok. Yang terdahulu kemungkinan besar, atau kandidiasis, kata doktor gigi NYC, Sivan Finkel. “Thrush adalah jamur yang oportunis dan biasanya dilihat pada pesakit yang lebih tua atau pesakit yang mempunyai sistem imun yang terjejas,” jelasnya. “Ia menandakan satu masalah dengan sistem imun.”

Tompok putih yang tidak menggosok mungkin lebih membimbangkan. Dr. Finkel mengatakan ini dipanggil leukoplakia dan boleh menjadi pendahulu kepada kanser. Ini paling sering dilihat dalam perokok berat.

BERKAITAN: Permainan Eyeliner Simone Biles? Sama Sebenarnya Sebagai Gimnastik Permainannya

A Smooth, Glossy Surface

Lidah yang sihat dan gembira sepatutnya sedikit bergelombang dan merah jambu, kata Dr Lana Rozenberg, seorang doktor gigi kosmetik selebriti yang berpangkalan di NYC. “Jika lidah anda lancar, maka ini boleh menjadi tanda B12 atau kekurangan zat besi.” Walau bagaimanapun, lidah anda juga boleh mempunyai kilauan glossy dan sedikit lebih merah jika warna ini berlaku.

Mengubah Warna

Apabila warna lidah anda berubah, tubuh anda kemungkinan akan menceritakan sesuatu kepada anda.

“Jika lidah anda kelihatan hitam atau coklat gelap, dan lidah papillae tumbuh panjang dan kelihatan berbulu, yang menunjukkan kebersihan mulut perlu menjadi lebih baik,” kata Dr Rozenberg. “Juga, orang yang menghidap diabetes atau menerima kemoterapi boleh mengembangkan lidah berbulu.”

Di samping itu, warna merah gelap, strawberi dengan lebam diucapkan dapat menunjukkan bahawa anda mempunyai demam tinggi, dia menjelaskan. Ia mungkin menjadi tanda demam merah, yang perlu dirawat dengan antibiotik. Jika ia hanya tip yang berwarna merah, ia boleh menunjukkan beberapa jenis tekanan psikologi.

Dr. Malecki menambah bahawa lidah yang sangat hitam dapat dikaitkan dengan penggunaan tembakau atau antibiotik, atau bahkan disebabkan oleh kebersihan mulut yang sangat miskin.

BERKAITAN: Bagaimana Sebenarnya Menggunakan Tekstur Tampal dalam Rambut Panjang-Ia Boleh Dilakukan

Lidah Bengkak

Jika lidah anda terasa membengkak, kemungkinan anda mengalami reaksi alergi terhadap sesuatu, kata Dr. Maged Malecki, pemilik dan pengarah pergigian Boston Gigi. Reaksi itu boleh disebabkan oleh apa-apa dari makanan atau minuman yang anda gunakan untuk menggigit pepijat (yikes) kepada sesuatu yang lebih sistematik.

Jika lidah anda secara konsisten bengkak, dilambangkan oleh keropok berbentuk gigi di sisi, yang boleh menjadi tanda keadaan asas juga. Ini terdiri daripada “masalah tiroid untuk tekanan walaupun yang menyebabkan anda menolak lidah anda sehingga gigi anda,” kata Dr. Malecki.

Ketulan dan Bengkok

“Sekali-sekala atau sakit yang tidak hilang dalam dua minggu – walaupun ia tidak menyakitkan – boleh menjadi pendahulu kepada kanser dan harus dipertahankan,” kata Dr Finkel, yang menambah bahawa kanser mulut sangat dirawat jika ditangkap awal.

Khususnya, nod putih bengkak ke arah belakang lidah boleh menjadi tanda anda mempunyai HPV, dia menjelaskan. “HPV kini menjadi punca utama kanser orofaryngeal. Jika nod seperti ini terlihat, sekali lagi, mereka perlu diseleksi.”

Canker Sores

Ramai di antara kita telah mengalami luka parut, dan ia tidak pernah menyeronokkan atau cantik. Ternyata, benjolan merah yang menyakitkan ini boleh menjadi tanda sesuatu di luar tempat yang sakit. “Sakit luka pada lidah boleh menunjukkan tekanan yang berlebihan,” kata Dr Rozenberg. “Anda juga mungkin mendapat lebih sejuk atau selesema dan sistem imun anda bekerja lebih masa.”

Ia tidak mengatakan bahawa jika anda mengalami apa-apa yang funky dengan lidah anda, lawatan ke doktor atau doktor gigi anda adalah satu kemestian.

Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

− 4 = 4

map