Saya Terlibat Cologne dan Itu Semua Kerana Produk Bayi Throwback ini

Berapa banyak cologne terlalu banyak?

Jika anda meminta saya kembali ke sekolah menengah, saya akan memberitahu anda bahawa had itu tidak wujud. Sebagai seorang remaja, saya mempunyai rutin penampilan saya. Saya akan bangun, dengan sabun sabun wangi di bilik mandi, dan teruskan untuk memusnahkan botol Ax saya. Saya dengan murah hati menghembuskan nafas di bawah lengan saya, di sekeliling dada saya, dan di bawah pinggang saya sehingga cukup mencium dari bilik mandi dan ke bilik tidur saya.

Seterusnya, saya akan pergi ke pakaian saya dan memilih antara L’Homme Yves Saint Laurent ($ 58; nordstrom.com), Davidoff Cool Water ($ 70; macys.com), atau Liz Claiborne’s Curve for Men ($ 30; amazon.com ). Dalam format yang terlalu obsesif, saya akan menyemburkan beberapa ke pergelangan tangan kiri saya, pergelangan tangan kanan saya, dan sebelah kiri dan kanan leher saya. Bahagian atas kepala dan dada saya akan mengikuti, dan selepas itu, saya akan menyemburkan beberapa ke udara dan berjalan terus ke kabut.

Saya berbau seperti kesalahan berjalan.

Untuk pengetahuan saya, tidak ada metrik yang membantu kita mengukur seberapa banyak haruman yang dikenakan. Walau bagaimanapun, memakai terlalu banyak adalah a utama kebudayaan palsu pas. Kami telah menggambarkan cara untuk memakai minyak wangi dengan bijak dan juga mengetahui apa yang perlu dilakukan sebaik sahaja terlambat. Tetapi apa yang berlaku dengan ketidakupayaan saya untuk melangkah keluar dari botol selepas hanya satu semburan?

Saya akan menyalahkan keluarga latin saya. Berkembang sebagai anak bongsu yang paling muda di dalam rumah dengan seorang ibu, bapa, nenek dan dua ibu saudara, saya adalah mainan manusia setiap orang. Apabila tiba masanya untuk menyusu bayi, keluarga saya tidak berpaling kepada produk bebas toksin mahal dengan sifar bahan-bahan berbahaya. Sebaliknya, mereka berpaling kepada produk yang digunakan untuk kos kurang daripada meja makan tengah hari, Baby Magic Mennen colonia para bebés ($ 14; amazon.com). Dalam bahasa Inggeris, cologne bayi.

Produk ini nampaknya berasal dari tahun 1950-an dan dipasarkan ke arah “setiap wanita dalam menunggu” oleh “model dan pelakon yang terkenal di couture.” Walau bagaimanapun, dalam 90-an, ini adalah Talk Miami. Daripada. The. Bandar. Setiap ibu Latin mesti mempunyai bayi yang paling berbau di sekitar, dan setiap ibu Latin jelas berpaling kepada Mennen. Claro que si!

BERKAITAN: 7 Wangian Dengan Kultur yang Lebih Besar Berikutan Daripada SoulCycle

Saya tidak terkecuali. Ibu saya perlahan-lahan memohon ramuan itu secara harfiah di mana-mana: di lengan saya, perut saya, paha saya, di antara riak-riak kecil yang kecil lemak setiap bayi gemuk berkembang pada badan mereka.

Tapi kenapa?

Tindakan memohon wangian pada bayi adalah sesuatu yang sangat ditanam dalam budaya Amerika Latin tertentu dan keluarga Nicaraguan seperti saya sendiri. Tetapi kita juga berpaling kepada aroma sebagai satu bentuk perisai, perisai terhadap kritikan. Sebagai seorang kanak-kanak, wanita saya dibesarkan dengan tidak mampu untuk membeli botol $ 60 + minyak wangi pada reg, tetapi mereka boleh berjalan ke kedai diskaun tempatan dan pergi ke ham. Dan begitu juga mereka. Ia menjadikan mereka, dan, dalam mengingatkan saya, berasa seperti kita mempunyai semuanya.

Apabila saya masih kecil, saya akan melayan ibu saya selepas mandi dan meminta sayasebuah colonia amarilla, cologne kuning. Dabbing pada membuat saya berasa selesa. Ia membuatkan saya berasa mewah. Akhirnya, citarasa saya berkembang dan saya berpindah dari cologne bayi untuk cologne untuk lelaki, tetapi cintaku untuk berbau baik sepanjang hari tidak hilang.

Hari ini, saya telah belajar untuk memastikan aplikasi saya agak terkawal. Dua kegemaran saya? Maison Margiela Jazz Club ($ 126; nordstrom.com) dan Tom Ford Black Orchid ($ 120; nordstrom.com). Dan walaupun pada hakikatnya setiap ini sangat kuat, saya tidak boleh membantu tetapi memohon lebih daripada yang saya tahu sekarang.

BERKAITAN: Saya Takut: Dolce & Gabbana Light Blue Fragrance 

Memang ada banyak pendapat mengenai bagaimana cara menggunakan minyak wangi atau cologne dengan betul. Anda secara teknikal tidak sepatutnya menggosok pergelangan tangan anda bersama-sama. Untuk itu, saya bersalah kerana dikenakan. Saya menyemburkan satu pergelangan tangan, menggosoknya dengan yang lain, dan bergerak untuk menyemburkan leher atau dada saya. Cukup aneh, kadang-kadang saya akan menukarnya dan menyemburkan bahagian atas kepalaku seperti yang saya lakukan semasa saya sebagai seorang kanak-kanak.

Saya tahu proses saya sengit, walaupun agak pelik, tetapi ketika Gloria Gaynor pernah menyanyikan, “Saya adalah apa yang saya.” Setiap spritz memberi saya keyakinan, membuat saya merasa senang. Dan itu cukup untuk saya terus memakainya dengan bangga.

Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

− 7 = 1

map