Sekiranya Anda Mengambil Probiotik Vagina?

Anda akan mahu mendengar, kerana kami mendapat berita untuk vagina anda (ya, anda mendengar kami betul).

Probiotik telah berada di barisan hadapan dunia kesihatan dan kesihatan untuk seketika sekarang. Terdapat prebiotik dan probiotik, peti sejuk dan bukan penyejuk, budaya hidup dan organisma berasaskan tanah. Dengan jenama yang berjumlah banyak menjual makanan tambahan yang popular dan kegilaan sekitar makanan yang ditapai yang semakin meningkat, probiotik berada di sini untuk kekal. Apa sahaja yang anda pilih untuk diambil, mereka yang mengamalkan mereka dalam rutin harian mereka secara amnya melakukannya semata-mata untuk faedah mengimbangi usus.

Tetapi adakah anda tahu terdapat probiotik yang dibuat khusus untuk vagina anda? Ya, kami juga tidak. Jadi, untuk merendahkan pelbagai jenis wanita ini, kami bercakap dengan Dr Lauren Streicher, Profesor Madya Ob / Gyn di Universiti Perubatan Feinberg Northwestern School of Medicine. Baca terus untuk mengetahui apa yang kami pelajari.

VIDEO: Makanan Terbaik dan Terburuk Untuk Faraj Anda

Semasa kursus kemalangan kami dalam probiotik faraj, kami mula-mula ingin tahu yang betul-betul harus mengambil mereka. “Masalah bakteria atau yis boleh menjejaskan setiap wanita sepanjang kitaran hidup,” katanya kepada kami, jadi dengan kata lain, mereka adalah untuk semua orang dengan vagina (tandatangan kami!). Khususnya, jika anda terdedah kepada jangkitan yis, maka ini mungkin memberi manfaat kepada anda.

Dr Streicher menerangkan bagaimana makanan tambahan ini berfungsi, dan mereka serupa dengan jenis yang anda ambil untuk kesihatan usus. Sama seperti usus, vagina mempunyai “bakteria yang baik” mereka sendiri yang mengimbangi perkara di bawah sana. Tetapi, katanya, aktiviti harian seperti “mengambil antibiotik oral, kitaran haid, aktiviti seksual, senaman, dan berenang, dan perubahan hormon seperti kehamilan atau menopause boleh menjejaskan keseimbangan semula jadi yis dan bakteria yang hidup di dalam vagina.” Ini boleh membawa kepada peningkatan bakteria bukan patogen, atau “bakteria buruk,” dan di sinilah anda menghadapi masalah.

Vagina Probiotic
Getty Images

Menurut Dr. Streicher, probiotik faraj menyediakan bakteria yang dipanggil “probiotik lactobacillus,” yang merupakan ketegangan khusus untuk vagina yang “berfungsi dengan badan anda untuk mengimbangi yis dan bakteria vagina.” 

“Sesetengah produk [di pasaran] mengandungi strain probiotik yang direka untuk menggalakkan pencernaan, imuniti, atau manfaat kesihatan lain tetapi tidak khusus untuk kesihatan faraj,” jelasnya. “Adalah penting untuk memahami ciri-ciri produk ini supaya anda tahu sama ada apa yang anda ambil sebenarnya memberi manfaat kepada kesihatan faraj keseluruhan anda.”

Jadi, di mana untuk bermula? Dr. Streicher mengesyorkan Supplement Feminin RepHresh Pro-B Probiotik ($ 18, amazon.com). Diambil secara lisan (kami tahu anda tertanya-tanya), jenama ini “mengandungi dua jenis lactobacillus probiotik yang dipatenkan dan klinikal yang telah ditunjukkan untuk mengekalkan kesihatan faraj,” katanya. “Apabila diambil setiap hari, strain probiotik dalam Pro-B ditunjukkan untuk memperkenalkan bakteria yang berfaedah ke dalam vagina, menggalakkan dan mengekalkan flora vagina yang sihat, dan berfungsi sebagai pencegahan untuk membantu mencegah jangkitan yis dan bakteria.”

Seperti dengan semua ubat-ubatan dan suplemen, bercakap dengan doktor anda sebelum memulakan rejimen probiotik vagina untuk melihat sama ada ia sesuai untuk anda.

Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

11 − 2 =

map