Wain Putih Kegemaran Anda Boleh Meningkatkan Risiko Anda Membangunkan Rosacea

Segelas wain dan menonton Netflix di sofa anda adalah kebahagiaan sejati selepas hari yang panjang. Tetapi, minum anggur sebagai sebahagian daripada upacara turun-temurun setiap malam mungkin sebenarnya mempunyai kesan yang bertentangan dengan kulit anda-terutama jika ia adalah salah satu dari pelbagai putih.

Pengetahuan umum bahawa wain merah boleh mencetuskan rosacea, menurut kajian baru yang diterbitkan dalam Jurnal Akademi Dermatologi Amerika, minum wain putih dapat meningkatkan risiko mengembangkan keadaan kulit. Maklumat baru ini datang daripada data yang dikumpulkan semasa tinjauan lebih 82,000 jururawat di seluruh Amerika Syarikat, dan mendapati bahawa wanita yang meminum satu hingga tiga gelas anggur putih sebulan mengalami peningkatan risiko sebanyak 14 peratus, sementara wanita yang minum lima atau lebih gelas sebulan meningkat risiko mereka sebanyak 49 peratus.

Kajian itu juga mengkaji penggunaan wain merah dan minuman keras sebagai faktor dan mendapati pengguna minuman keras menyaksikan kenaikan 8 hingga 28 peratus, sementara wain merah terbukti tidak menjadi pengaruh penting dalam membangunkan rosacea sama sekali.

BERKAITAN: Semua Yang Anda Perlu Tahu Mengenai Rosacea

“Terdapat kaitan antara alkohol dan rosacea,” kata ahli dermatologi yang berpangkalan di New York, Dr. Dendy Engelman. “Alkohol menyebabkan pelebaran saluran darah yang dapat menyumbang kepada kemerahan dan pembilasan jika anda mempunyai keadaan dan / atau memperbesar kesannya. Ahli dermatologi itu menyatakan bahawa dia mendapati ia menarik bahawa kajian tersebut tidak menjumpai hubungan antara wain merah dan penyakit. “Ini mungkin kerana wain merah mengandungi flavonoid, yang anti-radang,” jelasnya. “Walau bagaimanapun, wain merah mengandungi histamines dan resveratrol yang sementara itu adalah antioksidan, ia boleh menyumbang kepada pembilasan.”

VIDEO: 5 Rawatan Kulit Pakar Dermatologi Katakan Adakah Sisa Wang

Jika anda mengalami episod selepas kaca atau dua wain, Dr. Engelman mengesyorkan menenangkan kemerahan dengan Rhofade, rawatan topikal baru. Di samping itu, beliau juga mencadangkan menggunakan pelembap berwarna dengan SPF untuk menyembunyikan suar dan mengurangkan kerengsaan dari pendedahan matahari, bersama-sama dengan menampan solek pada bukannya menggosok kerana geseran boleh meningkatkan kemerahan.

Lapisan perak? Rosé tidak disebut di mana-mana sahaja dalam kajian ini.

Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

+ 28 = 31

map