Yep, Pencahayaan Tepat Boleh Mengubah Cara Anda Selfie Looks

Berapa banyak foto yang anda ambil pada telefon pintar anda minggu ini? Di mana-mana telefon kamera dan populariti aplikasi foto seperti Instagram bermakna kita semua jurugambar amatur hari ini. Ia menyeronokkan untuk bereksperimen dengan fungsi pendedahan anda, atau bermain dengan komposisi dan penggayaan, tetapi kunci sebenar untuk merakam gambar bagus adalah pencahayaan yang indah.

Anda mungkin mendapati diri anda mempunyai opp foto yang ideal sekali atau dua kali, hanya untuk melihat bahawa lampu pelik atau renungan kabur atau sebaliknya merosakkan seluruh tembakan. Bentley Meeker, seorang artis pencahayaan dan pakar yang telah berkerja pada acara-acara besar-besaran (seperti majlis perkahwinan Chelsea Clinton, Robert De Niro, dan Michael Douglas dan Catherine Zeta-Jones) menerangkan bagaimana setiap tetapan memberi kesan kepada wajah anda. Ambil perhatian untuk selfie masa depan – dan apabila anda membalikkan bingkai kepada orang lain.

BERKAITAN: Kami Menemui Palet Hanya Anda Perlu Spring ini

Matahari langsung

Terus Sun.jpg
Stephanie Stanley

“Sehingga kira-kira 150 tahun yang lalu, kita melihat antara satu sama lain hanya di siang hari atau firelight,” kata Meeker, “dan kedua-duanya adalah sumber spektrum penuh cahaya.” Cahaya semulajadi terus menjadi paling memuji – cuma memikirkan pantai yang subur, foto bercuti. Sekiranya menembak di bawah cahaya matahari langsung, berhati-hati untuk mengikuti peraturan pencahayaan yang paling asas: “Apabila saya mengambil gambar, saya berputar supaya punggung saya adalah cahaya,” nota Meeker. Biarkan matahari menjadi tumpuan kepada subjek anda. Pastikan anda tidak buta mereka (atau menangkap mereka berkelip) dalam proses.

Backlit

Backlit.jpg
Stephanie Stanley

Sudah tentu, dengan definisi backlighting memecahkan bahawa peraturan yang paling asas. “Kamera tidak berbeza dengan mata kasar, kerana ia tertarik kepada perkara yang paling terang,” kata Meek. “Jika anda berpose di hadapan tetingkap, saya tidak dapat melihat wajah anda – hanya bentuk anda yang silhouetted.” Telefon anda akan menangkap halo berkilat, dengan semua butiran subjek anda (atau perkara utama yang anda cuba menangkap) dihapuskan. Sudah tentu, tableau ini tidak semestinya tidak berguna: Ia boleh memberi anda semacam artsy, look-over dreamy.

BERKAITAN:

Lampu kecantikan

Kecantikan Lights.jpg
Stephanie Stanley

Apabila ia datang kepada cahaya tiruan, ini adalah yang paling menyanjung (oleh itu namanya). Lampu kecantikan hanya merujuk kepada pencahayaan yang secara khusus bertujuan untuk membuat anda kelihatan cantik: cahaya spektrum penuh yang tidak terlalu mentah, atau mentol pijar, atau kegemaran halogen peribadi Meek. “Halogen mengeluarkan nada rosier di kulit,” katanya, yang membuat sesiapa kelihatan hangat dan hidup. Walaupun ia menyenangkan untuk melakukan solek anda di cermin yang disinari dengan baik, dia menasihatkan untuk memohonnya dalam apa jua pencahayaan acara akan datang anda akan ada. “Saya mempunyai wanita muncul [peristiwa] dan apabila mereka berada di bawah lampu, saya dapat melihat perbezaan wajah dan warna leher mereka dari asas,” kata Meek.

Pencahayaan pejabat

Pejabat Lighting.jpg
Stephanie Stanley

Tidak, anda tidak hanya kelihatan sengsara di pejabat anda kerana bos yang menjengkelkan. Pejabat sering menggunakan lampu pendarfluor atau LED secara langsung di atas kepala, tempat yang sempurna untuk membuang bayangan funky di wajah anda. “Semua orang sedang menolak mentol LED sekarang, tetapi mereka sangat tidak teratur pada kulit manusia,” kata Meek. Mereka cenderung untuk membuang cahaya biru-ish, menjadikan anda kelihatan kuning atau hijau. Jangan percaya dia? Teruskan dan hantar diri mengambil dalam kiub anda. 

BERKAITAN: Ini Adakah Latihan Model Rahsia Victoria Sepertinya

Mendung

Overcast.jpg
Stephanie Stanley

Dengan semua ini, mendung boleh menjadi Goldilocks pencahayaan – tidak terlalu keras, tidak terlalu redup, tidak terlalu terdedah, tidak terlalu bayangan. Jadi teruskan dan bereksperimen, tetapi pertimbangkan apa yang anda cuba capai apabila anda mengambil gambar anda. “Apa yang membuat orang paling banyak menonjol ialah menembak mereka terhadap latar belakang gelap, jadi semua yang anda perhatikan adalah wajah mereka,” kata Meek. Akhirnya, dia memetik pepatah Mae West yang terkenal: “Perkara pertama yang saya lakukan apabila saya tiba di set adalah tidur dengan lelaki pencahayaan.”

Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

+ 37 = 47

map