Apa yang Sulfat Sebenarnya Melakukan Rambut Anda?

Dengan setiap pelantikan salun, kemungkinannya, subjek mengeluarkan syampu yang ditulen sulfat keluar dari pancuran anda biasanya timbul sebelum berus bulat membuat sentuhan dengan lapisan baru. Kita semua telah mendengar bahawa sulfat tidak baik untuk rambut anda, tetapi persoalannya masih kekal: apa yang sebenarnya mereka lakukan? Ringkasnya, sulfat (kadangkala disenaraikan sebagai SLS, atau natrium lauril sulfat di dalam senarai ramuan) adalah detergen yang bertanggungjawab untuk super-sudsy tetapi anda keluar dari kebanyakan syampu. Mereka benar-benar selamat digunakan-kecuali rambut anda telah dirawat dengan warna atau keratin. Oleh kerana mereka adalah detergen yang direka untuk membersihkan rambut, ramuan itu boleh menyebabkan warna anda pudar dengan lebih awal, dan mencuci dengan rumus yang ditapis sulfat hanya tiga kali cukup untuk membatalkan rawatan keratin.

BERKAITAN: Adakah Tidur di Rambut Basah Sungguh Bahawa Tidak Baik?

Sekiranya anda mempunyai rambut yang kering atau rosak, anda mungkin mahu mengecualikan sulfat dari rutin anda, kerana mereka boleh menghulurkan helai minyak semula jadi yang sangat diperlukan. “Sulfat boleh dikenakan cukai pada skalpa yang dibentuk, dan rambut rapuh,” jelas penjelasan rambut, Tony Chavez. “Mereka cenderung mengeringkan kulit, serta folikel rambut.” Rambut kering tidak perlu berbelanja dengan kerap, jadi pertimbangkan untuk memasukkan kondisioner pembersih ke dalam barisan anda, kemudian gunakan shampoo bebas-sulfat yang lembut dan jelas sekali seminggu untuk mengubati helai anda ke keadaan yang lebih terhidrat.

Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

38 + = 47

map