Berurusan dengan rambut yang rosak? Elakkan Kesilapan Syampu Utama ini

Rambut kering dan rambut yang rosak seperti kembar persaudaraan. Setiap keadaan rambut berkongsi beberapa ciri yang serupa, seperti keriting dan pecahnya. Mereka mudah dikelirukan, tetapi tidak sama. Pembezaan antara kedua-dua adalah penting apabila ia datang kepada penjagaan.

Penggemar rambut Celebrity Matt Rez mendapati bahawa orang yang rambut rosak sering mengambil produk yang kaya dengan kelembapan, memikirkan penghidratan akan menjadikan rambut mereka lebih kuat, berkilat, dan licin. Malangnya, ia boleh mempunyai kesan yang bertentangan.

“Sampingan yang kaya dengan lembapan harus digunakan apabila rambut kering atau kering,” kata Rez. “Rambut kering adalah keriting dan memerlukan humectants daripada syampu kaya kelembapan untuk berasa lebih lembut.”

BERKAITAN: Kylie Jenner Baru Menggoda Perubahan Rambut Utama di Instagram

Rambut yang rosak, sebaliknya? “Tidak seperti rambut kering, rambut yang rapuh rapuh ketika kering dan mungkin meleleh dan mi seperti ketika basah. Ini adalah ketika anda memerlukan syampu dan produk kaya protein untuk membantu membina semula batang rambut dan menjadikannya lebih kuat.”

Menggunakan syampu yang kaya dengan kelembapan pada rambut yang rosak boleh membuat poros lembut dan lebih mudah rosak. Ini menjelaskan mengapa hairstylists cenderung mendesak mereka yang rambut rosak untuk mengurangkan bilangan syampu mingguan.

Dua syampu yang kaya dengan protein yang disukai adalah Kestastre Resistance Bain Thérapiste Shampoo ($ 43; kerastase-usa.com) dan Nexxus Keraphix Syampu untuk Rambut Rusak ($ ​​12; walmart.com). Kedua-duanya menggunakan asid amino dan bahan-bahan kaya protein untuk membina semula batang rambut, sementara perlahan-lahan melembapkan. 

VIDEO: 3 Trend Warna Rambut Ini Akan Berlari Besar untuk Brunettes

 

Jadi bagaimana anda boleh memberitahu perbezaan antara rambut kering dan rosak? Sekiranya anda mempunyai rutin yang panas-panas atau hanya menyikat rambut anda, anda mungkin berhadapan dengan kombo kedua-duanya. Jika anda tidak pernah menjalani pemprosesan warna atau jarang menggunakan alat haba, rambut anda mungkin kering.

Cara terbaik untuk memikirkannya adalah dengan berbincang dengan ahli hairstyle anda tentang rutinitas anda dan produk yang anda gunakan, dan biarkan mereka membuat panggilan terakhir dan memetakan jalan anda ke pemulihan.

Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

57 − 53 =

map