Gambar-gambar rambut yang rosak akan membuat anda memikirkan kembali rutin anda

Sehingga hampir tepat sekali setahun yang lalu, hampir setiap pencukur rambut yang saya jumpa memberitahu saya saya mempunyai rambut yang sihat. Ia adalah pujian yang hebat, dan ia sentiasa membuat saya merasa sangat hebat tentang diri saya, tetapi ia mencerminkan rutin saya. Saya jarang menggunakan alat-alat haba, dan selain beberapa sesi pemasangan yang halus, rambut saya tidak pernah dirawat dengan warna. Kemudian, saya pergi berambut perang. 

Perkara berubah, dan mereka berubah cepat. Rambut saya sekali licin, terhidrat terasa kering, dengan satu tan pecah di hujungnya. Saya tidak melakukan hampir cukup untuk membantu memperbaiki kerosakan yang tidak dapat dielakkan yang membawa pemutihan. Saya datang dengan istilah ini setelah mempunyai gambar definisi tinggi rambut saya apabila saya melawat makmal Unilever di U.K. untuk mengetahui tentang jenama kecantikan baru mereka, ApotheCARE Essentials. Ini terkunci mendedahkan sebenar keadaan. Ia tidak semestinya suram, tetapi ia tidak bagus, sama ada. 

VIDEO YANG TERKAIT: Kos Mendapatkan Rambut Anda Dicelup

Pasukan R & D memotong helai individu rambut saya dan menggunakan mesin yang dipanggil Sensofar 3D Optical Profiler untuk memerhatikan butiran halus dalam struktur rambut saya pada perbesaran 1000x. Mereka membuat gambar-gambar rekonstruksi berwarna, 3D, digital pada kedua-dua akar dan hujung untuk menganalisis kerosakan rambut. Warna-warna menandakan perubahan struktur yang disebabkan oleh kerosakan. 

BERKAITAN: Topeng Rambut Terbaik untuk Rambut Yang Rusak

Ini bukan sekadar peluang istimewa untuk saya, sama ada. ApotheCARE benar-benar menggunakan teknik ini apabila membangunkan produknya untuk memastikan ia menyasarkan ramuan reparatif, pengukuhan, dan penyembuhan yang betul dalam syampu dan perapinya. 

Rambut Root
Kesopanan

Hipotesis saya pada keadaan rambut saya tidak jauh. Saya fikir akar saya akan cukup sihat, kerana ia adalah bahagian paling muda rambut saya dan bersentuhan dengan jumlah paling sedikit haba. Saya juga cuba menggunakan pelembap, shampo berkhasiat secara tetap. Saya betul: Serat yang licin dalam warna biru-hijau menunjukkan bahawa tidak banyak pecah atau merobek kutikula. Bahagian rambut saya tidak memerlukan tahap penjagaan yang tinggi. 

Rambut Tip - Embed
Kesopanan

Petua, bagaimanapun, adalah cerita yang berbeza. Ia tidak seburuk yang saya harapkan, tetapi rambut mengalami trauma kerana haba dan hubungan kimia. Angka yang sihat dari kutikula (apa mantel dan melindungi serat rambut itu sendiri) tidak teratur dan dipakai, dan garis merah menunjukkan bahawa kutikula sebenarnya telah diangkat dari serat rambut. Ia meletakkan penggunaan harian saya daripada besi lencong, serta pelantikan warna rambut saya, ke dalam perspektif.

BERKAITAN: 10 daripada Conditioners Terbaik untuk Rambut Rontok

Walaupun berasa seperti editor kecantikan yang buruk, saya tahu ia boleh menjadi lebih teruk. Saya juga tahu ada perkara yang boleh saya lakukan, seperti mendapatkan trim, mengurangkan peralatan haba, dan komited kepada rutin yang ketat dipenuhi dengan produk penjagaan rambut reparatif. Saya sedang beralih di antara Apothecare Essentials Mender Syampu (untuk rambut bermasalah), Nexxus Keraphix Syampu untuk Rambut Rusak, dan beberapa topeng tugas berat. 

Adakah saya menyesal melunturkan rambut saya? Tidak. Blondes mungkin lebih seronok, tetapi mereka juga mungkin perlu mempunyai rutin kecantikan yang lebih intensif.

Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

58 − 55 =

map