Rambut Yang Datang Untuk Anda

“Hai, nama saya Jameson dan saya bukan binari. Jika anda tidak tahu apa maksudnya, itu bermakna saya mempunyai rambut yang hebat. “

Inilah cara saya memperkenalkan diri pada persidangan profesional dan acara rangkaian. Secara jujur, ia berfungsi keajaiban sebagai pemecah ais. Menyembunyikan di belakang jenaka saya memberi saya sedikit keberanian yang saya perlu keluar untuk orang yang tidak dikenali, menggunakan rambut saya sebagai perbualan-starter yang saya berkahwin selalu dengan saya. Biasanya, orang ramai tertawa, dan ketegangan segera pecah. Dan, apabila seseorang sebenarnya tidak tahu apa arti bukan binari, komen saya bertindak sebagai peneraju besar dalam perbualan mengenai identiti jantina saya – bagaimana saya tidak mengenal pasti sama ada seorang lelaki atau seorang wanita dan berasa lebih selesa sedia ada di luar sistem dua jantina itu.

Terdapat kebenaran di sebalik quip pengantar saya juga. Cabal kecil kawan-kawan bukan binari semuanya mempunyai rambut yang sangat baik, termasuk saya sendiri. Untuk lebih baik atau lebih teruk, saya telah membina persona saya di sekitar rambut saya. Ini ciri khas saya yang paling penting: Jamey dengan pintu pusingan warna rambut, yang bertanggungjawab untuk kelihatan berbeza setiap kali anda melihatnya. Warna-warna cerah, pengambilan spiky pendek dan undercuts dicukur adalah beberapa elemen gaya yang saya berpegang pada – pada masa ini, rambut saya pendek dan biru muda di atas dengan tamparan kecil di bahagian depan, dan lembut berdengung hingga coklat gelap di sisi.

Pada mulanya, saya tidak merasa perlu untuk menganalisis keasyikan saya dengan rambut saya terlalu banyak. Setiap orang mempunyai aspek penampilan mereka sendiri yang sangat penting bagi mereka. Tetapi orang-orang yang lebih ganjil yang saya temui yang mempunyai perasaan yang sama kuat tentang rambut mereka, semakin saya mula berfikir tentang mengapa itu mungkin.

Keluar Hair - Slide - Liz back
Lauren Perlstein

Jawapan yang paling jelas berkaitan dengan isu keyakinan. Ramai orang yang ganjil membuat pilihan estetik yang sangat bergaya yang bertindak sebagai barisan pertahanan pertama yang tidak sesuai untuk siapa kita dan bagaimana kita melihatnya. Menjadi bergaya dan yakin dalam konteks kegembiraan merasakan pemberontak – walaupun subversif. Lebih daripada itu, ia terasa hebat. Menjadi kelihatan aneh adalah tidak selalu mudah, jadi sial jika kita tidak akan kelihatan baik ketika melakukannya.

Tetapi ia lebih mendalam daripada itu. Sebahagian daripada transgender, sekurang-kurangnya untuk saya, bermakna sangat ingin dapat mengawal bagaimana saya melihat – dan melakukan apa sahaja yang saya boleh untuk mengambil perkara penampilan dan persembahan saya ke tangan saya sendiri. Kadang-kadang itu bermakna diletakkan pada senarai menunggu lama untuk pembedahan yang menyerang. Kadang-kadang ia bermakna jam kecewa di hadapan cermin kerana saya tidak dapat memikirkan bagaimana untuk membentuk tubuh saya menjadi bentuk yang saya mahukan. Tetapi rambut saya adalah sumber kuasa. Ini satu perkara yang saya boleh sentiasa berubah, apabila mood menyerang saya, dengan mudah dan tanpa sebarang pengawasan, input atau sekatan dari orang lain. Apabila rambut saya tidak melihat bagaimana saya mahu, saya berasa tidak berdaya. Apabila saya menukarnya untuk melihat bagaimana saya mahu, saya merasa diberi kuasa.

Mungkin perkara yang paling mendalam tentang rambut saya, bagaimanapun, adalah cara saya membuat hubungan saya dengan seluruh komuniti saya. Jika ada satu perkara yang saya percayai di dunia ini, orang-orang yang aneh itu akan sentiasa mencari antara satu sama lain. Dalam erti kata itu, rambut saya banyak melakukan kerja untuk saya. Ia bukan hanya membantu saya melihat dan berasa baik. Ia adalah suar, bersinar ke dalam kegelapan, membantu orang saya mencari saya dan berasa selamat menyampaikan perbualan dengan saya, atau hanya menembak saya pandangan yang mengetahui dan kelulusan mesra dari seluruh bar. Saya fikir bahawa keinginan semula jadi untuk mencari, dan dijumpai oleh, satu sama lain adalah sebab kita berakhir dengan “gaya rambut aneh” stereotaip – orang-orang suka menyalin penampilan orang seperti Janelle Monae dan Brendon Urie dalam percubaan terdesak untuk diiktiraf, rasa dilihat.

Sudah tentu, itu tidak bermakna ada satu cara yang betul untuk melakukan apa-apa, atau satu gaya rambut tunggal yang sesuai dengan semua yang anda perlukan agar identiti anda sah. Di bawah, 10 orang dalam komuniti LGBTQ membincangkan hubungan mereka sendiri dengan rambut mereka. Dari keanggunan untuk keanehan, kewanitaan, kejantanan, androgyny, dan perubahan; keterlihatan, kuasa, dan sekurang-kurangnya satu kepala yang dicukur, cerita mereka menunjukkan kedalaman makna yang boleh dipegang oleh rambut. Jadi, seperti yang pernah saya katakan tadi:

“Hai, kami agak ganjil. Jika anda tidak tahu apa maksudnya, itu bermakna kami mempunyai rambut yang hebat. “

Tamren Estévez López, 27

Keluar Hair - Slide - Tamren
Lauren Perlstein

“Rambut saya adalah salah satu aspek fizikal yang paling mengesahkan ungkapan jantina saya. Berkembang dalam rumah Latin Latin, saya teringat tidak pernah merasa selesa dengan berapa lama [rambut saya]. Penyampaian rambut adalah penting dalam budaya kita, dan ia melibatkan banyak gel dan penyemburan rambut untuk memastikan rambut bayi itu dijinakkan. Sebelum saya menjadi selesa dengan mengenal pasti sebagai bukan binari jantina, saya mengenal pasti selama bertahun-tahun sebagai seorang lesbian. Saya menghabiskan masa yang lama di peringkat yang canggung di mana saya menggegarkan mullet sedikit kerana saya tidak tahu apa yang perlu dilakukan dengannya lagi. Saya masih ingat bagaimana saya merasakan apabila saya memotongnya dan mendapat pudar pertama saya. Saya berasa kacak dan maskulin, dan ia mula memulakan peralihan saya menjadi orang yang lebih maskulin. “

Tarayn Sanders, 25

Keluar Hair - Slide - Tarayn
Lauren Perlstein

“Rambut saya telah menjadi salah satu aspek yang paling penting dalam mengenal pasti diri saya dalam kehidupan seharian saya, mengelilingi kedua kegelapan dan kegelapan saya. Tahun lepas saya mendapati saya adalah setengah hitam, dan segera membuat keputusan untuk memotong rambut saya. Selepas 24 tahun rambut dirawat secara kimia, saya mahu membebaskannya dan memeluk rambut semula jadi saya.

“Selepas memotong rambut saya, saya berasa dibebaskan dan juga sangat nampak. Kehebatan saya seolah-olah hanya dipersoalkan dengan ringan apabila saya mempunyai rambut yang lebih panjang, sedangkan sekarang, orang mendapati seksualiti saya jelas, sama ada kesimpulan yang tepat atau tidak sukar dikatakan, tetapi Saya merasakan ada mesej yang kuat dan tidak dapat diucapkan apabila seseorang yang mempunyai potongan rambut yang sama berjalan ke bilik. “

C Mandler, 23

Keluar Hair - Slide - C
Lauren Perlstein

“Bagi saya, rambut saya adalah manifestasi fizikal identiti saya, yang sentiasa berubah. Saya berusaha keras untuk tidak menghadkan diri saya kepada label yang ketat, jadi saya mengenal pasti trans yang aneh dan tidak binari, kerana mereka merasa seperti istilah yang paling jelas di luar sana sekarang. Rambut saya cenderung untuk mengubah secara drastik secara tetap, dengan bahagian rambut, warna, dan panjang yang dicukur, bergantung pada perasaan saya, bagaimana persembahan jantina saya pada masa itu, dan sama ada atau tidak saya akan mengalami perubahan dalam hidup saya.

“Ia menghisap kerana saya tahu apabila rambut saya lebih panjang dalam gaya apa-apa, orang mungkin lebih suka jantina saya sebagai seorang wanita, dan saya tidak. Tetapi saya rasa seperti saya telah mematuhi piawaian maskuliniti kerana saya hanya ‘ Saya mahu membaca sebagai seorang gadis, saya ingin merasakan trans cukup, dan saya tahu sekarang bahawa tidak ada cara yang betul atau salah untuk menjadi trans. Tidak kira berapa panjang atau warna rambut saya, saya masih saya. “

Laura Kanaplue, 32

Keluar Hair - Slide - Laura
Lauren Perlstein

“Saya mencukur kepalaku buat pertama kalinya pada Oktober 2017 dan menyukainya, tetapi bosan dengan cepat. Ia adalah satu langkah besar untuk saya. Saya tinggal di London dan merasakan sudah tiba masanya untuk melakukan ini. Saya mahu lama, tetapi takut apa yang dikatakan oleh keluarga saya. Dengan mereka yang begitu jauh, saya fikir ia adalah masa yang baik untuk mencuba.

“Sama ada rambut saya malap, ‘maskulin,’ atau bahkan berdengung, saya cuba menyampaikan kepada dunia bahawa semua wanita cis tidak perlu feminin, tanpa mengira orientasi seksual mereka.”

Stray, 28

Terlalu
Lauren Perlstein

“Rambut saya mewakili pertumbuhan, kesabaran, dan keyakinan. Saya telah pergi jauh dalam hubungan dengan rambut saya. Selama bertahun-tahun saya telah mencuba banyak gaya rambut, tetapi ini adalah satu-satunya yang merasakan 100 peratus saya. Ia mewakili pertumbuhan kerana saya percaya bahawa pelurus rambut saya adalah apa yang saya sepatutnya lakukan. Ia tidak pernah menjadi gambaran sebenar siapa saya di dalam dan saya telah melihat bagaimana rambut yang cantik boleh lurus, semula jadi, atau di dalam locs – selagi ia membuatkan anda gembira.

“Ia mewakili keyakinan kerana akhirnya saya berada di tempat dalam hidup saya di mana saya berasa lebih yakin sebagai seorang lelaki, dan saya tahu bahawa rambut saya menyumbang kepada kualiti itu saya berjuang dengan mencintai diri saya untuk masa yang sangat lama. estetika saya, dan saya merasakan ia mewakili saya. “

Taylor Ursula, 31

Keluar Hair - Slide - Taylor
Lauren Perlstein

“Rambut semasa saya adalah kemuncak pencarian identiti selama 30 tahun, mencerminkan evolusi hubungan saya dengan jangkaan budaya dan ramalan orang lain sambil menavigasi dunia sebagai tom / femme yang rawak dan seksual. Bagi saya, rambut saya merangkumi kejayaan yang lama yang diikuti: untuk memahami kefahaman solek berbilang kaum saya, digabungkan dengan peningkatan penghargaan saya dan penjelmaan sifat-sifat ‘maskulin’ tradisional yang saya telah lama cuba meremehkan, dan membolehkan mereka menjadi seimbang dengan ciri-ciri saya yang lebih ‘feminin’. Ia gaya yang mempamerkan struktur dan kelembutan, kesungguhan dan kekuatan, kekuatan dan sensitiviti.

“Harapan saya ialah penyesuaian keanggunan dan keanehan itu menimbulkan idea bahawa kebanggaan tidak dapat terkandung – bahawa saya boleh bebas memaparkan apa-apa dan semua sifat saya tanpa merasa terbatas pada mana-mana perlumbaan atau protokol jantina.”

Florida Ivanne Elago, 25

Keluar Hair - Slide - Florida
Lauren Perlstein

“Saya secara peribadi mengenal pasti sebagai androgynous, bukan binari, cecair jantina, dan aneh. Saya memakai rambut saya pendek. Kerana bagaimana saya memperlihatkan diri saya secara terbuka, orang sering mengelirukan label dan kata ganti untuk memfailkan saya di bawah. Orang dorongan pertama mendapat apabila mereka bertemu dengan saya adalah cuba mengenal saya sebagai wanita atau lelaki. Saya tidak mengenal pasti sama ada dari mereka, dan andaian-andaian itu tidak tepat, jadi saya cuba mendidik rakan-rakan dan rakan sekerja saya tentang apa yang dimaksudkan sebagai bukan binari.

“Saya cenderung untuk menukar gaya rambut saya dengan banyak, dan saya sentiasa cuba untuk menunjukkan bahagian-bahagian feminin dan lelaki saya, saya suka mengambang di tengah-tengah spektrum dan tinggal di kawasan kelabu itu. Rambut saya mewakili saya dengan kebebasan bersuara saya dan bagaimana saya ingin dilihat di dunia. Ia merangkumi kebanggaan yang saya telah menyatakan kegelisahan saya tanpa kekangan. “

Briana, 28

Keluar Hair - Slide - Briana
Lauren Perlstein

“Rambut saya mewakili penglihatan, kuasa, dan kecantikan. Rambut saya membuatkan saya berasa seperti saya sendiri; ia menandakan saya agak aneh, yang memegang kuasa untuk saya, dan membuat saya berasa cantik pada hari-hari yang saya rasa apa-apa. Orang ramai mengenali saya di tempat yang jarang saya kerap, yang pelik di New York City. 

“Rambut saya juga mengenai mengembalikan kesakitan dan trauma masa lalu. Salah satu perkara pertama yang saya katakan ibu tentang rambut saya ialah ia mengingatkannya kepada kakek saya dan pembunuhan itu, seperti yang teruk untuk mencetuskan ibu saya seperti itu, rambut saya kira-kira menuntut semula kesakitan itu dan mengubahnya menjadi sesuatu yang indah dan berkuasa. “

Kathy Tu, 32

Keluar Hair - Slide - Kathy
Lauren Perlstein

“Apabila saya memotong rambut saya pendek, saya fikir saya hanya ingin memberitahu diri saya bahawa saya baik-baik saja dengan mencari maskulin atau kelihatan ‘butch’. Dan kemudian saya dapati bahawa rambut pendek sebenarnya membuat saya berasa lebih baik tentang diri saya sendiri. Saya masih mencuba untuk mengetahui jenis gaya rambut pendek yang paling sesuai untuk saya, tetapi memotong rambut saya selalu menjadi lebih baik tentang saya menjadi baik dengan diri sendiri daripada apa yang saya cuba untuk menyatakan kepada seluruh dunia.

“Saya mendapat perhatian secara teratur, terutamanya jika orang tidak melihat langsung saya ketika mereka bercakap dengan saya Kemudian mereka mendengar suara saya dan mereka tidak begitu selesa Jadi, orang-orang pasti menyimpulkan perkara-perkara tertentu mengenai saya, ia tidak tepat, tetapi jika mereka menyimpulkan bahawa saya agak aneh, maka mereka betul 100 peratus. “

Kathy Tu adalah salah satu tuan rumah Nancy, podcast WNYC mengenai pengalaman yang aneh. Kathy meneroka hubungannya dengan rambutnya pada episod “Takut Menjadi Butch.” 

Elizabeth, 26

Keluar Hair - Slide - Liz front
Lauren Perlstein

“Sebelum saya beralih, saya sebenarnya mempunyai rambut yang sangat panjang, tetapi saya tidak pewarna atau bahkan mengambil perhatian yang sangat baik. Saya merasakan saya membesar, bukan kerana saya mahu mengembangkannya tetapi kerana saya tidak dapat diganggu untuk berbuat apa-apa mengenainya.

“Jadi apabila saya mula keluar, saya mendapat potongan rambut pertama saya di mana saya meminta sesuatu yang femme, saya telah memotong pixie, dan saya fikir mereka kelihatan sangat comel, tetapi apabila saya mempunyai rambut pendek seperti itu, saya mendapat kesalahan, pada dasarnya sentiasa ada.Ia adalah keadaan di mana saya tidak dapat menyatakan diri saya seperti yang saya mahu kerana saya tidak sanggup menanggung salah laku. Mewarna ia adalah satu bentuk ekspresi diri yang saya boleh jenis sub untuk mempunyai rambut yang benar-benar pendek dan nampaknya tidak menimbulkan banyak risiko bagaimana orang menganggap jantina saya. Pastinya ada satu aspek yang melambangkan juga: Saya mahu orang melihat saya sebagai seorang wanita, tetapi saya pasti tidak mahu mereka lihat saya sebagai wanita lurus. “

Arah seni dan pengeluaran, Editor Multimedia Kanan Emily Shornick; Konsep dan pemutus, Editor Kanan Amanda Richards; Rambut dan solek, Mia Santiago

 

 

Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

39 − 31 =

map