Selamat Hari Lahir, Whoopi Goldberg: Lihat Kehidupan Pemenang EGOT dalam Foto

Whoopi Goldberg Moments - LEAD
Neilson Barnard / Getty

Jane Asher

13 Nov 2016 @ 7:30 pagi

Pelakon, komedian, tuan rumah rancangan ceramah, bintang Broadway, dan semua orang di sekeliling manusia yang hebat, Whoopi Goldberg berumur 61 tahun ke hari ini, dan untuk memperingati acara yang menakjubkan, kita melihat kembali kehidupan EGOT yang mengagumkan di dalam foto.

Apa yang EGOT, anda bertanya? Apabila pelakon atau penghibur berjaya memenangi Emmy, Grammy, Oscar, dan Tony, mereka akan dimasukkan ke dalam kelab EGOT (tidak rasmi), yang hari ini termasuk hanya 12 penghibur (antaranya ialah Audrey Hepburn, pengarah pelakon Mel Brooks , dan komposer Richard Rogers).

Kemenangan pertama Goldberg muncul pada tahun 1985, Anugerah Grammy album komedi terbaik untuk Whoopi Goldberg – Rakaman Pertunjukan Broadway Asli. Dia kemudian menjadikannya tanda pada Hollywood pada tahun yang sama dalam filem bergerak itu Warna Ungu, dibintangi bersama Oprah Winfrey dan Danny Glover sebagai Celie Johnson, seorang wanita muda Afrika-Amerika yang tumbuh di Selatan. Filem ini ditayangkan pada kejayaan kritikal dan pelakon yang semakin meningkat memenangi Golden Globe untuk Prestasi Terbaik oleh seorang Pelakon dalam Gambar Gerakan – Drama.

Dia pergi ke bintang pada tahun 1990-an Hantu, yang mana dia memenangi Oscar dalam kategori pelakon sokongan terbaik. Pada tahun 2002, dia memenangi program kelas khas yang istimewa untuk Daytime Emmy Beyond Tara: Kehidupan Luar Biasa Hattie McDaniel, AMC khas.

Pada tahun yang sama Goldberg memenangi Anugerah Tony, sepotong terakhir teka-teki EGOT, sebagai pengeluar muzik Broadway Millie moden, yang memenangi muzik terbaik pada tahun 2002.

VIDEO: Anugerah Emmy 2016: Lihat Bintang di Karpet Merah

 

Selamat ulang tahun kepada penghibur yang sangat berbakat! Lihatlah momen-momen skrin yang terbaik di dalam dan luarnya dari tahun-tahun yang lalu.

Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

− 2 = 6

map