Untuk Ketua Pegawai Kemapanan Nike, Hannah Jones, Badassery Adalah Amalan Harian

Badass Woman menyoroti wanita yang bukan sahaja mempunyai suara tetapi menentang prasangka gender yang tidak relevan. (Belum lagi, mereka sangat sejuk.)

Siapakah dia: Daripada mewujudkan produk yang mesra alam untuk mengawasi inovasi, Ketua Pegawai Kemapanan dan VP Pemecut Inovasi Hannah Jones adalah pemain yang paling dinamik Nike.

Mengapa dia badass: Jones memulakan kerjayanya sebagai seorang aktivis – pada pertengahan tahun ’90-an dia menerajui kempen kesedaran di seluruh Eropah yang berkaitan dengan AIDS dan HIV. Pada tahun 1998, pada ketinggian kontroversi sweatshop Nike, beliau telah diupah oleh jenama itu sebagai pengarah kanan tanggungjawab korporat. Sebahagian besar pekerjaannya termasuk perjalanan ke kilang-kilang di seluruh dunia untuk memastikan keadaan kerja yang lebih baik dan mewujudkan program dermawan pertama Nike. “Hati saya berdegup paling sukar jika saya fikir saya boleh melakukan sesuatu untuk membuat perbezaan dalam kehidupan seseorang yang berada jauh dari kuasa pembinaan seperti yang mereka boleh,” katanya. Hampir dua dekad kemudian, beliau adalah ketua ketua jenama dan wakil presiden pemecut inovatif, di mana reka bentuk dinamik dan kesan persekitarannya dianggap dalam ukuran yang sama.

BERKAITAN: Bagaimana Krista Suh Menjadikan ‘Pussyhat’ Menjadi Simbol Pemberdayaan Wanita

Belajar untuk terbang: September lalu, Nike mendedahkan Flyleather, sebuah bahan yang dicipta oleh Jones dan pasukannya yang memakan sebidang kulit dan membuangnya dengan serat poliester, menghasilkan produk yang lebih ringan dan tahan lama. Flyleather juga dengan ketara mengurangkan karbon dan air tapak kaki kulit tradisional sebanyak 80 peratus dan 90 peratus, masing-masing. “Ini unicorn saya – ia mencatat segala-galanya dengan cara yang luar biasa,” kata Jones, yang bercadang untuk melancarkan bahan akhir tahun ini untuk semua gear prestasi, bermula dengan kasut Cortez dan Air Force 1 yang ikonik.

Badass kuasa dua: Selain kerja di Nike, Jones juga mengasaskan kumpulan bukan keuntungan yang dipanggil-menunggu untuk itu-League of Badass Women, yang, meskipun masih dalam peringkat awal, mempunyai kira-kira 10,000 anggota di peringkat antarabangsa. Misi utama kumpulan adalah memecah “model tempat kerja yang pada dasarnya direka oleh lelaki untuk lelaki” dengan mewujudkan sistem sokongan melalui dialog dan bimbingan yang berterusan. “Badassery adalah amalan harian, bukan hasil atau tajuk,” kata Jones.

Melangkah: “Pada hari yang lain, saya bersama dengan [pemenang pingat emas bola sepak Olimpik] Abby Wambach, dan dia bercakap tentang bagaimana anda pergi dalam perjalanan ini dan menggunakan kuasa anda untuk kebaikan, tetapi anda perlu menjadi diri anda yang terbaik sebelum anda dapat menyedari keupayaan lakukan itu, “katanya, memetik pentingnya bimbingan. “Saya fikir kita semua dilihat apabila wanita hanya dinilai berdasarkan prestasi mereka, bukan potensi mereka. Jadi apabila seseorang bersandar dan percaya kepada anda dan berkata, ‘Saya tahu anda boleh melakukan ini,’ itulah hadiah besar-besaran. “

Untuk lebih banyak cerita seperti ini, ambil edisi Mac ini InStyle, boleh didapati di gerai surat khabar dan untuk muat turun digital 9 Feb.

Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

− 3 = 1

map