Rahsia Pereka Barang Kemas Harry Potter dari Set yang Tidak Bahkan Superfan Akan Tahu

26 Jun ialah ulang tahun 20 tahun J.K. Rowling’s Harry Potter dan Stone Sorcerer, dan dua dekad kemudian, peminat masih membaca dan membaca semula secara siri. Kes pada titik? Pottermore baru melancarkan rasmi Harry Potter kelab buku, di mana superfin boleh menyertai dalam membincangkan buku-buku dari awal hingga akhir, tentu saja, di 4 Privet Drive.

Untuk menghormati ulang tahun, InStyle terperangkap dengan pereka kostum Jany Temime, yang bekerja pada enam filem terakhir. Temime, yang telah bekerjasama dengan Prismacolor untuk menunjukkan bagaimana dia membawa reka bentuknya untuk hidup, memberitahu segala-galanya dari ahli cast yang paling mudah untuk bekerjasama, ke ciptaan kegemarannya, dan suasana pada set yang terkenal itu. Dia bermula dengan Emma Watson dan wataknya Hermione, yang gayanya berkembang paling mungkin sepanjang lapan filem.

VIDEO: Bagaimana Membuat Kegemaran Anda Harry Potter Rawat

Emma kini menjadi ikon gaya. Adakah dia bekerjasama dengan anda dalam reka bentuk kostum anda?

Dengan reka bentuk kostum, tidak. Emma sebagai seorang gadis muda, dia lebih banyak pelajar. Dia mahu belajar. Dan kemudian dia menjadi remaja, dan dia mula mempunyai banyak couturier yang menghantar pakaiannya. Dia menjadi salah satu daripada Chanel muses dan kemudian dia difoto oleh Karl Lagerfeld. Tetapi dia selalu tetap sangat mendalam kerana dia begitu pintar. Kekecewaannya tidak dapat belajar lebih banyak lagi. Itu benar-benar obsesinya: pergi ke universiti.

Dia bermula kemudian menjadi sangat terlibat apabila dia ditemui sebagai model juga. Saya masih ingat membantunya dengan pakaiannya untuk permaidani merah setiap perdana. Saya masih ingat membeli belah dengannya, dan memberi dia pakaian Lanvin yang sedikit, pakaian Lanvin beige. Saya akan membeli dengan dia dan ibunya. Kami sangat rapat. Tetapi untuk pakaian itu sendiri, dia mempunyai banyak keyakinan terhadap saya, dan dia benar-benar menikmati apa yang saya berikan kepadanya. Kami masih sahabat.

Harry Potter Costumes - Embed - 7
Getty

Adakah dia pernah mempunyai pendapat mengenai apa yang dia pakai?

Setiap masa. Ia sangat lucu kerana kanak-kanak lelaki tidak pernah mempunyai pendapat. Ia adalah, ‘Baiklah, bolehkah kita meneruskannya?’ Dan Emma, ​​dia mempunyai kurang daripada Weasley kecil, Ginny [Bonnie Wright]. Orang tuanya adalah tukang emas yang terkenal. Sheila Teague, dia seorang pereka perhiasan. Jadi dia lebih fesyen daripada Emma. Emma, ​​dia mahu belajar. Ia adalah sangat lucu kerana dia menjadi orang yang setiap couturier berjuang untuk.

Sekarang dia begitu fesyen yang mampan. Adakah dia pernah bercakap tentang itu ketika dia berada di set?

Tidak sama sekali. Dia melukis. Dia seorang pelukis yang baik. Dia bercakap tentang lelaki. Dia bercakap tentang apa yang dikatakan setiap remaja. Dia mahu melakukan banyak perkara. Saya ingat kami melakukan sesuatu bersama-dia melakukan koleksi mini ketika kami melakukan nombor lima, koleksi kecil untuk jenama semulajadi. Saya membantunya dengannya. Dia terpaksa merancang beberapa perkara untuknya. Tetapi itu bukan tumpuannya.

Apa inspirasi anda di belakang gaun Ball Yule Hermione?

Saya datang dengan warna terlebih dahulu. Saya sentiasa terobsesi oleh warna. Ini seni visual-itu perkara pertama yang anda lihat. Saya mendapati bahawa chiffon wanita yang mula merah jambu dan menjadi ungu. Saya mahu menggunakannya kerana saya fikir ia agak ajaib. Mereka terpaksa menjadi ahli sihir kecil; itulah kisahnya. Jadi saya mahu sesuatu yang bergerak, dan sesuatu yang muda, bukan pakaian dewasa tetapi pakaian 16 tahun. [Emma] menyukainya. Dia benar-benar menyukainya, kerana dia berfikir, ‘Ini adalah pakaian yang boleh dipilih oleh Hermione.’ Dia seorang pelakon yang hebat.

Harry Potter Costumes - Embed - 6
Warner Brothers

BERKAITAN: Bagaimana Emma Watson Digunakan untuk Dapatkan Masalah di atas Harry Potter Tetapkan

Siapa lagi yang terlibat dengan reka bentuk kostum watak mereka?

Watak-watak yang saya dari awal, dari 12 tahun, mereka lebih banyak digunakan untuk saya. Mereka percaya saya. Tetapi dari Yule Ball pada, gadis-gadis itu mula benar-benar ingin mempunyai pakaian dan pakaian yang lebih bergaya. Tetapi yang sangat terlibat dengan pakaian itu adalah Luna. Kerana Luna [Evanna Lynch], dia seorang aneh Potter. Dia tahu segala-galanya mengenai Harry Potter. Mereka memberikan sambungan rambut dan rambutnya, dan dia akan pulang dan tidur di dalam sambungannya. Dia tidak mahu mengambilnya. Dia benar-benar Luna. Dia suka pakaian pokok Krismas. Dia membuat perhiasan dengan saya. Dia membantu saya dengan kepala singa. Dia sangat terlibat, itu.

Harry Potter Costumes - Embed - 4
Warner Brothers

Dan kanak-kanak lelaki adalah yang paling berpakaian dengan pakaian mereka?

Kanak-kanak lelaki itu mudah. Ron [Rupert Grint] sentiasa kelihatan seperti bencana kerana dia kelihatan seperti bencana. Dia baik-baik saja dengannya. Saya ketawa. Saya berkata, ‘Ron, suatu hari saya berjanji bahawa saya akan merancang sesuatu untuk anda dan anda akan menjadi sangat baik.’ Dan dia berkata, ‘Baiklah.’ Dia tidak pernah benar-benar peduli, tidak peduli. Dan dia mempunyai rasa fesyen. Dia mempunyai fesyen lebih banyak daripada Harry [Daniel Radcliffe]. Tetapi untuk menjelaskan sesuatu mengenai Ron, dia tiba di salah satu daripada perdana-saya fikir ia adalah nombor lima-dan dia mempunyai baju T-shirt dengan Daniel Radcliffe sebagai Harry Potter di kemejanya. Dia hebat. Dia mempunyai idea hebat. Daniel, tidak. Dia tidak pernah suka pakaian. Dia sentiasa baik dengan apa yang saya berikan kepadanya. Kembar Weasley [James dan Oliver Phelps], mereka sangat terlibat dalam apa yang mereka pakai. Mereka menyukainya.

Harry Potter Costumes - Embed - 8
Getty

Apakah pendekatan anda untuk berpakaian mereka?

Saya akan melakukannya tidak sama tetapi percuma. Jadi ketika berada di jalur, yang lain berada di segi empat dengan warna yang sama. Atau apabila seseorang mempunyai jalur menegak, yang lain mempunyai jalur mendatar, kerana saya fikir ia lebih lucu untuk melakukan sesuatu yang bebas daripada sesuatu yang sama.

Harry Potter Costumes - Embed - 5
Warner Brothers

BERKAITAN: Ini Harry Potter Star Looks Tepat Seperti Kylie Jenner

Adakah anda mempunyai adegan kegemaran untuk mereka bentuk?

Tidak, kerana ia berlangsung selama 10 tahun. Tetapi sudah tentu apabila saya membaca skrip keempat saya agak teruja. Itu cabaran besar, anda tahu? Ia adalah pakaian besar. Saya mempunyai Beauxbatons. Itu indah, Beauxbatons, kerana saya mempunyai seorang pelakon Perancis. [Nota editor: Temime adalah bahasa Perancis]. Ada perkara yang lebih menarik daripada yang lain, tetapi semua dalam setiap filem ada sesuatu.

Siapa watak kegemaran anda untuk mereka bentuk?

Saya sangat menikmati Bellatrix. Helena Bonham Carter sangat terlibat. Saya memberinya korset kerana dia dilahirkan dalam korset. Dia telah melakukan drama sejarah sepanjang hidupnya. Jadi saya memberinya korset kerana pada saat anda mencekiknya, dia merasa baik. Dan saya juga mahukan sesuatu zaman pertengahan kerana keluarganya adalah salah satu keluarga ahli sihir tertua, jadi saya ingin menunjukkan latar belakang itu, rasa sejarah itu. Bersamanya, ia sentiasa menyenangkan. Tiada apa-apa pun. Ia boleh pergi sejauh dengannya. Dan dia selalu kembali dan berkata, ‘Bagaimana jika …’ dan saya akan berkata, ‘Helena, tidak apa-apa.’ Dia boleh menjadi sangat melampau.

Harry Potter Costumes - Embed - 1
Warner Brothers

Apabila anda tiba untuk filem ketiga, anda mempunyai anak-anak berhenti memakai jubah Hogwarts mereka di sekeliling sekolah. Apa idea di sebalik itu?

Saya fikir mereka harus kelihatan normal, supaya mereka kelihatan seperti kanak-kanak normal. Saya mahukan rasa sebenar. Saya mahu buat Harry Potter bukan cerita kecil yang anda baca di tempat tidur tetapi sesuatu yang nyata. Kerana pada akhir hari, mereka adalah remaja yang datang dari keluarga yang tidak berfungsi, semuanya, dan kemudian tinggal bersama di sebuah sekolah berasrama penuh dan semua anak-anak mempunyai hadiah istimewa. Kadang-kadang mereka boleh mengatasinya. Kadang-kadang mereka tidak dapat mengendalikan hadiah itu. Saya mahu membuatnya berasa sehebat mungkin. Saya cukup yakin mengenainya, kerana saya dapat melihat bahawa pelakon memakai pakaian itu merasa selesa mengenainya, kerana mereka kelihatan sejuk. Mereka sangat bahagia.

Harry Potter Costumes - Embed - 3
Warner Brothers

Adakah terdapat sebarang kali anda memberi petunjuk tentang apa yang akan datang melalui reka bentuk fesyen?

Tidak, kita tidak tahu, kerana kita mendapat buku-buku satu demi satu. Semasa buku lima, J.K. Rowling berkata bahawa Dumbledore adalah gay. Saya berkata, ‘Anda boleh berkata dahulu!’ Saya tidak tahu, anda tahu. Saya akan merancangnya secara berbeza. Kadang-kadang kita bertanya kepadanya, ‘Adakah anda fikir dia akan mati? Kerana itu mungkin … ‘Dia tidak tahu! Dia juga menulis kerana ia pergi. Tetapi kadang-kadang dia akan mengatakan apa yang dia suka dan apa yang dia tidak suka. Seperti dalam Quidditch, saya memberikan nombor tujuh Harry kerana David Beckham, dan dia suka itu.

Apa suasana seperti yang ditetapkan?

Jujur hebat. Saya tidak pernah melihat sesuatu seperti itu. Ia adalah 10 tahun dalam hidup saya. Kanak-kanak itu hebat. Pelakonnya hebat. Dan ada perasaan bahawa kami melakukan sesuatu yang sangat istimewa. Hari terakhir penggambaran sangat emosional. Tembakan terakhir-saya mendapat gambarnya. Saya teringat Daniel melangkah masuk kotak kayu dan dia membuat ucapan dan dia menangis setengah. Kami semua menangis. Ia begitu emosi. Saya sedang mengosongkan pejabat saya. Ia seperti akhir dunia.

Harry Potter Costumes - Embed - 2
Warner Brothers

Kami mendekati ulang tahun ke-20 Harry Potter dan Stone Sorcerer. Kenapa anda fikir buku dan filem ini kekal begitu tersayang?
Kerana mereka sangat baik. Mereka mempunyai campuran sesuatu yang ajaib tetapi juga sesuatu yang sangat berasas. Mereka benar-benar metafora untuk kanak-kanak berbakat dengan sesuatu yang istimewa, yang merupakan kisah setiap remaja. Dan filem-filem yang sangat baik dibuat dengan banyak perhatian kepada detail. Saya fikir ia adalah sesuatu yang ajaib berlaku, dan saya tidak tahu sama ada ia akan berlaku lagi.

Wawancara ini telah diedit dan dipelopori untuk kejelasan.

Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

6 + 1 =

map