Temui Liz Hannah, Penulis Skrip Perempuan Breakout

Selamat Datang di Kind of a Big Deal, siri yang diperuntukkan untuk memperkenalkan wanita berkuasa yang memecah sempadan dalam bidang mereka. Anda akan bertemu dengan bintang-bintang yang semakin meningkat dan mendapatkan selendang di dalam bagaimana mereka membuatnya, apa yang sedang mereka kerjakan sekarang, dan apa yang seterusnya.

Liz Hannah mempunyai satu neraka dalam tahun 2017. Skrip filem utama yang berusia 32 tahun itu, projek semangat yang kini dipanggil Jawatan, telah dijemput oleh orang-orang seperti pengarah Steven Spielberg. Filem ini membincangkan kisah yang menggembirakan The Washington PostPenerbit wanita pertama Katherine Graham dan keputusan editor Ben Bradlee untuk menerbitkan Kertas Pentagon. Dan ICYMI, filem yang dibintangi Meryl Streep dan Tom Hanks, telah dicalonkan untuk sejumlah enam Golden Globes, termasuk Hannah yang pertama bersama penulis bersama Josh Singer Spotlight pujian. Dan di tengah-tengah semua itu, penulis skt yang baru juga berjaya mencari masa untuk berkahwin dengan lelaki yang mencadangkan dia duduk untuk menulis Jawatanskrip awalnya. Bagaimana cara menghadiri The Globes, menyiarkan malam ini, kedengaran sebagai destinasi bulan madu? 

Hannah bangga mempunyai filem utama pertamanya sebagai pujian kepada penerbit Kay Graham yang mendapati suaranya dan belajar bagaimana menggunakannya pada awal tahun 70-an. “Bar yang sangat tinggi telah ditetapkan, tetapi saya lebih senang menghabiskan sepanjang kerjaya saya cuba menyentuh bar ini lagi,” kata Hannah. InStyle. Dan dia mungkin melebihi impiannya lebih cepat daripada yang dia jangkakan – penulis skrip, yang mengatakan dia merasakan dia mendapat “pascasiswazah doktor dalam pembuatan filem” selepas bekerja dengan pelakon dan krew semua bintang ini, bergerak pantas ke depan dalam projek baru dengan satu lagi filem dalam karya dan siri Amazon di kaki langit.

Tatal melalui wawancara kami dengan penulis skrip yang sangat berbakat di bawah untuk mengetahui bagaimana dia membuatnya, apa yang dia pelajari, dan ke mana dia mahu pergi dari sini.

 

 

Kenapa anda mahu menulis mengenai Katherine Graham dan bagaimana anda memulakannya?

Saya telah membaca memoir Katherine Graham beberapa tahun lalu dan saya jatuh cinta dengan suaranya. Saya ingin menceritakan kisahnya, tetapi saya tidak semestinya tahu apa aspeknya. Saya berfikir bahawa, dengan biopik, anda boleh benar-benar ditangkap melakukan cerita-cerita ini dari buaian-ke-kubur yang tidak selalu berfungsi.

Bagaimana anda membuat kerja anda?

Bagi saya, biopik yang bekerja adalah orang yang membuka tingkap dan melihat kehidupan seseorang untuk melihat aspek yang paling menarik daripadanya. Sebagai penulis atau pembuat filem, anda mempunyai tanggungjawab untuk memilih bahagian kehidupan seseorang. Oleh itu, saya menghabiskan beberapa tahun meneliti kisah [Katherine Graham] secara berterusan di latar belakang semasa saya bekerja pada perkara-perkara lain. Dan pada akhir musim bunga pada 2016, saya akhirnya mempunyai tiga bulan percuma. Sebenarnya, suami saya sekarang, teman lelaki, adalah orang yang mencadangkan saya mengambil masa tiga bulan itu dan menulis skrip ini, yang saya telah bercakap tentang melakukan selama-lamanya.

Seperti apa proses penulisan anda?

Secara terang-terangan, saya teragak-agak untuk menulisnya, kerana saya telah menghormati Katherine Graham bahawa saya tidak mahu membiarkannya jatuh. Dan untuk skrip awal, saya tidak mempunyai akses kepada sesiapa pun. Saya duduk di meja dapur saya tanpa ejen. Tetapi perkara yang bagus tentang menulis filem mengenai wartawan ialah, sembilan kali daripada 10, mereka telah menulis buku mengenai apa yang anda menulis tentang. Oleh itu, terdapat banyak bahan untuk saya mencerna tentang perkara ini.

Apa yang paling penting untuk anda memberitahu cerita Graham?

Dari segi proses kreatif, ia benar-benar mengenai memikirkan struktur cerita yang pertama dan paling utama, kerana saya tahu bahawa saya mahu ia menjadi cerita watak. Saya mahu ia menjadi mengenai Katherine Graham mencari suaranya. Dan saya mahu ia menjadi pandangan intim pada wanita ini dan hubungan ini antara dia dan Ben Bradlee.

Bagaimana anda menyelam masuk?

Saya menstrukturkan tiga tindakan yang berlaku dalam masa nyata semasa penerbitan Kertas Pentagon. Dan melalui itu, saya tahu apa arka Kay dan apa arka Ben. Sebenarnya, saya tidak mahu mengatakan mudah, tetapi apabila bolt mencerahkan ketika di, oh, kisahnya mengikuti Kertas Pentagon, maka bernasib baik sejarah mempunyai cara mengisi kekosongan.

BERKAITAN: Kisah Handmaid’s Pengarah Menumpahkan Rahsia ke Proses Kreatifnya

Bagaimana Steven Spielberg melompat di atas kapal?

Saya telah mengembangkan skrip dengan syarikat yang bernama Star Thrower yang juga pengeluar eksekutif kami di dalam filem itu. Mereka menghantar skrip kepada beberapa agensi untuk melihat apakah mereka berminat menyanyi saya dan berpotensi membungkus filem itu. Dan pada bulan Oktober, ia menjadi kebocoran ke dunia. Pada tengah malam pada hari Jumaat sebelum Kesyukuran, Amy Pascal membeli skrip itu. Dia akhirnya mendapatkannya kepada Kristie [Macosko Krieger] yang merupakan rakan kongsi Steven. Dan apabila Steven, dan Meryl, dan Tom menandatangani pada Februari, kami mempunyai masa kurang dari tiga bulan untuk menembak. Jadi kita semua berada di atas dek.

Apa yang anda ingin bekerjasama dengan Steven Spielberg?

Apa yang berlaku apabila Steven masuk adalah anda mendapat akses yang besar kepada semua orang. Kami mempunyai akses kepada keluarga Graham. Kami mempunyai akses kepada keluarga Bradlee. Kami mempunyai akses kepada Jawatan. Kami mempunyai kemasukan maklumat ini yang saya tidak pernah ada semasa duduk bersendirian di meja dapur saya menulis skrip awal. Jadi kami mengesahkan segala-galanya dengan cara yang sangat singkat kerana anda tahu bahawa wartawan yang duduk di dalam bilik akan memakannya setiap kali dia melihatnya dan juga kerana ini adalah kali pertama yang Katherine Graham pernah berada di skrin. Ini adalah kali pertama hubungan Graham dan Bradlee yang pernah ada di skrin. Dan kami mahu pastikan ia sebagai otentik yang mungkin.

Bagaimana keadaan berubah apabila penulis bersama anda Josh Singer menandatangani pada pertengahan Mac juga?

Dia dibawa kerana saya tidak pernah menulis satu ciri yang telah dihasilkan, apalagi ciri yang dihasilkan oleh Steven Spielberg yang dibintangi oleh Tom Hanks dan Meryl Streep. Jadi bagi saya, terdapat banyak kelegaan apabila Josh datang, bukan sahaja kerana dia seorang penulis yang luar biasa, tetapi juga kerana pengalamannya bermakna saya boleh mengambil sedikit nafas dan tidak merasakan tekanan yang begitu besar. Kita semua merasakan tekanan kerana kita mahu hidup mengikut standard bagaimana kita semua mengharapkan cerita ini, tetapi dengan Josh, saya mempunyai rakan sepasukan yang dapat menyokong saya dan siapa yang saya dapat membuat cadangan.

Apa yang anda ingin bekerjasama dengan Meryl Streep dan Tom Hanks?

Anda tidak menulis filem untuk duduk di dalam laci. Anda menulis sebuah filem yang akan dibawa oleh ratusan orang yang membuat filem datang bersama. Dan apabila anda dapat berdiri di atas dan melihat sesuatu yang anda tulis akan dimainkan oleh Tom dan Meryl yang mengambilnya ke tempat-tempat yang tidak pernah anda harapkan, maksud saya, itu benar-benar sebab anda menjadi seorang penulis skrip.

Anda telah menyamakan filem ini ke “kisah asal filem superhero.” Kenapa anda melihatnya begitu?

Kami ingin menceritakan kisah seorang lelaki dan seorang wanita yang tidak romantis kerana lebih kerap daripada tidak hubungan lelaki dan wanita dalam kehidupan mereka tidak romantis. Dan perkongsian ini yang benar-benar cantik. Filem ini menceritakan kisah asal pasukan Graham-Bradlee ini. Ramai orang telah berkata Watergate tidak akan berlaku tanpa Kertas Pentagon, kerana mereka membenarkan Kay dan Ben untuk membentuk kepercayaan ini dan kemudian saling memberi ruang untuk pindah ke Watergate.

BERKAITAN: Bertemu Wanita Yang Memberitahu Cerita Serangan Seksual yang Mengubah Sejarah Itali

Apa yang anda mahu capai dalam membuat filem ini?

Saya fikir ada dua perkara yang kita cuba perbualan mengenai atau berharap orang mempunyai perbualan tentang dengan filem ini. Satu adalah peranan wanita yang berkuasa, seorang wanita yang berada di dalam bilik yang dikelilingi oleh lelaki dan dia sepatutnya membuat keputusan. Bagi saya, kisah itu relevan dalam era mana-mana, kerana saya fikir cerita tentang wanita yang menjadi kuasa dan menjadi kuasa sendiri adalah cerita-cerita penting bagi kita untuk memberitahu. Dan dua adalah pentingnya akhbar bebas. Saya fikir, sekarang, kita harus sentiasa mengadakan perbualan tentang mengapa akhbar bebas wujud. Hakim Black, dalam kertas pendapatnya ketika dia memutuskan untuk memihak The New York Times dan The Washington Post, berkata, “Akhbar ada untuk mewakili kerajaan, bukan gabenor.” Saya fikir itu sesuatu yang perlu kita ingat. Maksud saya, itu adalah Pindaan pertama. Ia adalah nombor satu. Dan saya tidak fikir masyarakat berfungsi boleh wujud tanpa estet keempat dan akhbar bebas.

Apa yang anda katakan adalah bahagian kegemaran anda dalam filem ini?

Dengan cara payung, proses kolaborasi telah mengagumkan. Lihat, berdiri dua kaki dari Steven Spielberg sementara dia mengarahkan filem bukan masalah yang buruk. Pengalaman pembelajaran yang saya buat bukan dari Steven, pelakon, Josh, Amy [Pascal], Kristie [Macosko Krieger], dan dari semua orang yang menakjubkan yang bekerja pada filem ini adalah luar biasa. Dan apa yang benar-benar hebat ialah semua orang sanggup menarik saya pada bila-bila masa untuk menjelaskan sesuatu yang saya ada soalan atau menunjukkan mengapa saya perlu mengingati sesaat.

Apa yang anda pelajari dari pengalaman ini?

Saya belajar untuk sentiasa ingin tahu. Bukannya saya tidak penasaran sebelum ini, tetapi mereka sentiasa bertanya. Mereka sentiasa mencari subteks dan subteks subteks itu. Josh menelefon Meryl sebagai “peluru berpandu panas” tentang apa-apa kepalsuan dalam skrip anda. Yang betul. Sekiranya terdapat sesuatu yang tidak benar, dia akan mendapatinya. Dan pada masa yang sama mereka semua bersenang-senang semasa bekerja. Steven akan menjadi yang pertama untuk berkata, “Baik jika tidak menyenangkan, maka mengapa?” Dan itu benar. Bagi saya untuk memulakan permulaan kerjaya saya dengan catatan positif itu adalah luar biasa.

Kembali, apa yang awak mula-mula berminat dalam penulisan skrip?

Saya belajar menghasilkan di Institut Filem Amerika di L.A. dan kemudian mula bekerja dalam pembangunan selama hampir lima tahun sebelum saya mula menulis secara profesional. Semasa bekerja dalam pembangunan, saya menyedari bahawa saya mahu menjadi orang yang melakukan penulisan semula, tidak bercakap mengenai cara melakukan penulisan semula. Oleh itu, saya menulis satu ciri dan saya menghantarnya kepada bos saya dan kepada pengurus saya sekarang yang saya dekat pada masa itu, dan saya berkata, “Jika ini adalah baik, beritahu saya dan saya akan berhenti. Sekiranya ia dahsyat, saya akan tinggal, dan saya akan gembira untuk kekal. “Mereka berdua memberitahu saya bahawa saya harus berhenti. Jadi saya buat. Ia adalah kira-kira lima tahun lalu bulan lepas. Saya gembira kerana saya cukup muda, cukup naif, dan saya tidak tahu betapa drastiknya untuk berhenti kerja anda. Tetapi ia juga merupakan keputusan terbaik yang saya buat.

Apa yang memberi inspirasi kepada anda sekarang?

Saya sangat teruja dengan cerita wanita yang diberitahu dan melihat studio mula menyedari mungkin cerita mengenai wanita menghasilkan wang. Perempuan yang hebat adalah sesuatu yang bukan sahaja dibuat oleh seorang pengarah wanita dengan superhero utama wanita, tetapi ia juga dibuat seperti dolar berjuta-juta di box office. Kanak-kanak kecil pergi melihatnya dan kanak-kanak lelaki mahu membeli Perempuan yang hebat figura aksi. Itu menarik untuk saya. Jadi, saya berharap bahawa kita akan lebih banyak cerita mengenai wanita dan wanita yang berkuasa yang mencari pemberdayaan mereka, mencari suara mereka.

BERKAITAN: Bertemu Nai Palm, Badass Australian Musician Drake dan Kendrick Lamar Menyampai Album Teratas mereka

Apakah jenis cabaran yang anda hadapi sebagai wanita dalam industri ini?

Saya berada di bilik di mana saya seorang wanita sahaja. Saya telah berada di bilik-bilik di mana saya bercakap atau tidak melihat walaupun saya sepatutnya menjadi orang yang berbual. Saya telah berbincang dengan lelaki di mana mereka telah berpaling kepada saya dan bertindak seperti saya tidak wujud. Itu sesuatu yang berterusan. Tetapi apa yang memberi inspirasi kepada saya sekarang ialah seolah-olah orang sedang mendengar. Orang tidak tinggal lagi. Dan saya tidak boleh berterima kasih kepada wanita-wanita ini untuk datang ke hadapan. Suara kami didengar sekarang, dan sudah waktunya untuk menggunakannya.

Anda juga telah mengambil bahagian dalam resitensi skrip tulisan Autograph Collection Hotels. Apa pengalaman seperti itu?

Kira-kira lima minggu selepas kami dibungkus Jawatan, Saya telah menulis ini ciri lain yang dipanggil Hanya Plane Di Langit dan mereka menghantar saya ke Berlin selama seminggu di mana saya tinggal di Hotel am Steinplatz untuk menulis. Ia menakjubkan. Penulisan boleh begitu terasing, jadi saya seorang yang beriman besar dalam mengambil jalan-jalan dan pergi tempat. Ia benar-benar luar biasa untuk dapat pergi dan berjalan melalui bandar pada waktu pagi dan kembali dan menulis semua petang.

Apa yang akan datang untuk awak?

Saya akan pergi ke TV sedikit. Saya hanya menubuhkan siri terhad di Amazon dengan Bradley Whitford, dan Amy Pascal, dan Star Thrower [Hiburan]. Ia sedikit merangsangkan Jawatan. Perkara yang bernasib baik sekarang ialah terdapat pelbagai media untuk pencipta kandungan untuk mencari tempat yang tepat untuk menceritakan kisah mereka. Saya tidak fikir setiap cerita adalah dua jam panjang. Saya tidak fikir setiap cerita adalah 10 atau 100 jam panjang. Oleh itu, saya sangat teruja untuk melihat di mana projek saya boleh dimuatkan di mana salah satu medium itu.

Apakah nasihat anda untuk jurulatih muda??

Teruskan membaca. Saya dapat membaca skrip yang baik, saya dapat membaca skrip buruk, saya perlu membaca skrip biasa-biasa saja, tetapi dalam melakukan itu anda dapat membentuk suara anda, walaupun anda tidak menyedari perkara itu berlaku.

Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

68 + = 78

map