Dokumen Blogger ini Dokumen Apa Yang Terjadi Apabila Anda Tidak Menggunakan Syampu selama sebulan

Kami cukup akrab dengan konsep tidak membasuh rambut kita. Kadang-kadang kita akan pergi seminggu penuh dengan sedikit bantuan daripada syampu kering kegemaran kita, dan banyak jenis rambut boleh pergi lebih lama tanpa menggunakan produk. Vlogger Alyse Brautigam dari saluran YouTube Raw Alignment berangkat untuk melihat apa yang berlaku jika dia boleh pergi tanpa bulan penuh.

Ini bukannya mengatakan bahawa helangnya tidak bersentuh dengan mandinya, dia hanya tidak menggunakan syampu.

“Saya semua untuk hidup semula jadi dan kaedah kebersihan semula jadi, dan saya hanya mahu mencubanya dan melihat apakah ini sesuatu yang saya mahu lakukan jangka panjang,” jelasnya dalam video di atas. Selain daripada minyak kelapa dan segelintir produk semulajadi, Brautigam mengekalkan rutin kecantikannya cukup minimalis untuk dimulakan. Dia menggunakan syampu dan perapi semulajadi sebelum eksperimennya, kemudian menggunakan syampu apa sahaja yang ditampung di asrama semasa perjalanan.

BERKAITAN: Sekali dan Sekali, Seberapa Kerap Anda Perlu Mencuci Rambut Anda

Walaupun membasuh helai sans-shampoo anda bukanlah satu konsep baru-ia adalah satu kaedah yang sebenarnya dilakukan oleh teman lelaki saya dan dia mempunyai kepala rambut yang mulia-pasti ada sesuatu yang boleh dikatakan mengenai membasuh rambut anda. Walaupun anda mempunyai rambut halus seperti Brautigam, berkumpul setiap hari boleh menyebabkan kulit kepala anda menghasilkan lebih banyak minyak.

Vlogger itu menyatakan bahawa dalam 12 hari pertama dia melakukan percubaannya, rambutnya lebih mudah dipancarkan. Walau bagaimanapun, pada masa-masa yang berikutnya, proses itu tidak menyeronokkan. “Saya telah meletakkannya [rambut saya] dalam bun hampir setiap hari kerana ia tidak berasa seperti lembut, atau halus, atau halus seperti apa yang berlaku ketika saya menggunakan syampu dan perapi. , tetapi berminyak di bahagian atas, “katanya pada hari ke-20 yang tidak berkumpul.

Pada hari terakhir, perasaannya dari hari ke 20 tidak berubah. Ia sukar baginya untuk mengendalikan tangannya melalui bahagian atas lapisannya, dan menggambarkan betapa berminyak apabila dia cuba melakukannya. “Saya tidak boleh mengatakan bahawa saya mahu meneruskan, yang saya terkejut kerana saya semua menjadi bahan semula jadi, dan saya fikir saya akan menikmati ini lebih daripada yang saya lakukan,” tambahnya. Kemudian sekali lagi, Brautigam mendaki Trail Appalachian setiap hari semasa eksperimen, jadi kaedahnya sangat melampau.

Dalam kes teman lelaki saya, yang telah melakukan ini selama bertahun-tahun dan benar-benar ketawa apabila saya memberitahunya tentang hal ini, dia akan menggunakan syampu sekali setiap beberapa minggu untuk menghilangkan minyak yang berlebihan, dan memberikan kulit kepala yang benar-benar agresif menggosok semasa berbuat demikian. Rakan sekerjanya memberitahu dia mempunyai kepala rambut terbaik di syarikatnya (dan saya bersetuju tetapi saya berat sebelah), jadi dia mungkin melakukan sesuatu yang betul.

Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

31 − 26 =

map